Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan inte uteslutas att staten och säkerhetstjänsten har ett finger med i spelet”. Hör SVT:s korrespondent om de mystiska dödsfallen. Foto: SVT

Ännu en rysk miljardär död under mystiska omständigheter

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska politikern och tillika korv-miljardären Pavel Antov, har dött i en fallolycka i Indien. Det bara två dagar efter hans vän, oligarken Vladimir Bidenov ska ha dött i sitt hotellrum i en hjärtattack på samma resa. Det här är två i raden av mystiska dödsfall bland ryska oligarker i år.

Miljardären Pavel Antov var i Indien för att fira sin 65-årsdag. Enligt indisk polis ska han ha varit inne på sitt hotellrum då han hoppade från ett fönster.  Enligt polisen ska han ha varit deprimerad efter att hans vän och resekompanjon, oligarken Vladimir Bidenov, dött på samma hotell bara två dagar tidigare, rapporterar NDTV.

Händelsen ska ha skett på julafton. Vännen Vladimir Bidenov ska ha hittats bland tomma vinflaskor i sitt rum och dött av en hjärtattack, enligt samma poliskälla, skriver BBC.

Kritiserade den ryska invasionen

Pavel Antov var politiker i Vladimir-regionen samt grundaren av Vladimirsky Standard – en stor rysk tillverkare av kött- och korvprodukter. Han hamnade i blåsväder i hemlandet i juni då han på sociala medier uttryckte sig kritisk mot den ryska invasionen.

”En flicka har dragits ut från rasmassorna. Flickans pappa verkar ha dött. Mamman försöker man dra ut med en kran eftersom hon är instängd under en platta. För att vara ärlig är det extremt svårt att kalla detta för något annat än terror”, skrev Antov i ett WhatsApp meddelande efter en rysk robotattack på bostadsområde Shevchenkivskyi utanför Kiev.

Pavel ska senare ha tagit bort inlägget och sagt att han är en lojal anhängare till presidenten och en ”patriot” som ställer sig bakom kriget, enligt BBC.

Ryska myndigheter ser inga kriminella kopplingar

”Vi är medvetna om tragedin som inträffade i Odisha, där två av våra medborgare dog, säger den ryska ambassaden i Indien till NDTV och fortsätter:

”Vi är i ständig kontakt med anhöriga till de avlidna samt med lokala myndigheter. Så vitt vi vet, ser polisen ännu inga kriminella kopplingar i dessa tragiska händelser”.

Pavel Antov och Vladimir Bidenovs dödsfall är dock de senaste i en rad mystiska dödsfall av inflytelserika ryska män.

Bland de mest uppmärksammade fallen var chefen för ryska oljegiganten Lukoil, Ravil Maganov som enligt ryska uppgifter ska ha ramlat från ett fönster på ett sjukhus i Moskva och finans- och säkerhetschefen på Gazprom som hittades hängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.