Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Objektet som skjutits ner liknar inte den kinesiska ballong som sköts ner förra helgen, enligt Pentagons talesperson Patrick S. Ryder. Foto: TT

Ännu ett objekt över amerikanskt luftrum nedskjutet

Uppdaterad
Publicerad

USA sköt ner ännu ett objekt över amerikansk luftrum under fredagen, bekräftar John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd.

Nedskjutningen ska ha skett över Alaska och kommer bara dagar efter att USA skjutit ner en kinesisk övervakningsballong.

Ett amerikansk F-22 jaktflyg ska under fredagen ha skjutit ner oidentifierat föremål över amerikansk luftrum i Alaska.

– Presidenten beordrade militären att skjuta ner föremålet, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Det är oklart vad för objekt det är, men det ska vara mindre än den uppmärksammade kinesiska ballongen som svävat runt i landets luftrum tidigare i veckan. Objektet ska ha varit stor som en liten bil, säger Vita huset.

USA ska ha fått kännedom om föremålet redan under torsdagen och övervakat det, enligt Kirby.

Ett hot för passagerarflygplan

Beslutet att skjuta ner föremålet gjordes då den flög i höjd med passagerarplan och utgjorde ett potentiellt hot för dessa, säger Pentagons pressekreterare general Patrick S. Ryder.

– I nuläget vet vi inte varifrån föremålet kom, men vi kommer att veta mer när vi har samlat in och analyserat resterna, säger Ryder.

Föremålet ska inte ha varit bemannad, lägger han till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.