Donald Trump och statistik från bettingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan oddsen ha manipuleras? Experten Michael Bosetta förklarar. Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA

Anonym satsar 150 miljoner på Trump-vinst: Kan vara ett försök att påverka valet

Publicerad

På en kryptobaserad bettingsajt har en anonym användare satsat runt 150 miljoner kronor på att Donald Trump vinner USA-valet.

Enligt medieforskaren Michael Bossetta kan det handla om något som man kallar ”Bandvagnseffekten”.

– Det kan vara så att man försöker förflytta oddsen så att läget ser bättre ut för Trump och det kan få folk att hoppa på bandvagnen, säger han.

Det spekuleras i vem användaren ”Fredi9999” är, men också varför en anonym person är redo att satsa så mycket pengar på den republikanske kandidaten, trots att opinionsundersökningar talar för ett jämnt valresultat.

På måndagskvällen, strax efter jättesatsningen hade Trump drygt 64 procents sannolikhet att vinna valet på spelsajten Polymarket. För en månad sedan låg ex-presidentens odds på knappt 48.

USA-val 2024

Enligt medieforskare Michael Bossetta finns det en risk att de stora betten syftar till att påverka allmänhetens uppfattning om valet och i sin tur hur folket kommer att rösta.

– Många vill heja på det vinnande laget. Det kan vara så att man försöker förbättra oddsen för vinst så, säger han.

– Det är dock inte det bästa sättet att spendera 20 miljoner dollar om man jämför med att lägga pengarna på marknadsföring.

Del i alternativhögerns ”ekosystem”

Att Trump skjuter ifrån Harris sett till speloddsen kan enligt medieforskaren gynna Trumps argumentation nu i slutspurten inför valet, därför menar han att det finns stöd för en annan teori.

– Detta kan vara en del i ett alternativt och högerextremt ekosystem, säger Michael Bossetta.

– Han har inte så mycket att säga på sina valmöten, med tanke på att det är så jämt mellan honom och Harris. Nu kan han säga att han leder stort, sett till vadslagningarna. Men i själva verket handlar det om väldigt få personer som har satsat mycket pengar.

Men Bossetta understryker också att det hela kan röra sig om personer som faktiskt tror på en Trump-vinst och är redo att riskera mycket för att vinna stora pengar.

Kan slå tillbaka

Men huruvida de ökade oddsen på spelsajterna faktiskt kommer gynna ex-presidenten i valet är Bossetta inte säker på.

– Det kan också bli tvärtom, att folk ser att Trumps odds ökat med 63 procent och tänker ”varför ska jag gå och rösta, valet är redan vunnet”, säger han.

– Vi har sett detta hända tidigare för exempelvis Hillary Clinton som man trodde skulle vinna 2016, men förlorade.

Amerikanska medborgare ska inte kunna delta i spel på valresultatet i USA, men med hjälp av VPN-funktioner och att sajterna använder en kryptovaluta har det ändå varit möjligt, enligt Bossetta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet