UNAIDS högkarter i Geneve, Schweiz.

Aids-relaterade dödsfall har minskat med en tredjedel sedan 2010

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsfall på grund av aids har minskat med omkring en tredjedel i världen sedan 2010. Samtidigt smittas allt fler av hiv i Östeuropa, Centralasien och Mellanöstern, enligt en ny FN-rapport.

Omkring 770 000 personer dog på grund av aids-relaterade orsaker år 2018. Det är 33 procent färre än 2010. Det uppger Unaids i en ny rapport. Unaids är FN:s program för att bekämpa hiv och aids.

Även antalet nysmittade med hiv minskar. Omkring 1,7 miljoner människor smittades 2018. Det är en minskning med 16 procent sedan 2010.

38 miljoner smittade

Det är främst i de östra och södra delarna av Afrika som antalet nysmittade minskat. I Sydafrika har antalet nysmittade och de aids-relaterade dödsfallen minskat med omkring 40 procent jämfört med 2010.

Men trots de positiva tendenserna ökar fortfarande det totala antalet hiv-smittade i världen. Cirka 37,9 miljoner lever med hiv. Det är en ökning från 30,9 miljoner år 2010.

Östeuropa ökar

Men Unaids uttrycker oro över att antalet nysmittade personer ökar i Östeuropa, Centralasien, Mellanöstern, Nordafrika och Latinamerika.

En annan oro är att finansieringen för att minska spridningen av sjukdomen minskar – vilket riskerar att påverka negativt, uppger Unaids.

”Vi är i ett akut behov av ett starkare politiskt ledarskap för att stoppa aids”, säger Gunilla Carlsson, chef för Unaids, i ett pressmeddelande.

Riskgrupper

Majoriteten av de nysmittade i Östeuropa, Centralasien. Mellanöstern och Nordafrika är sprutnarkomaner, homosexuella män som har sex med varandra, transpersoner, prostituerade och fångar, uppger Unaids i rapporten som publiceras varje år.

Fakta hiv och aids

Hiv är ett virus som kan överföras mellan människor. Du får en hivinfektion om du blir smittad av viruset.

Aids är ett sjukdomstillstånd som inte kan överföras men som inträffar när immunförsvaret är så försvagat av en hivinfektion att du kan få andra sjukdomar.

Hiv-viruset överförs genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk.

Risken för att överföra viruset är störst precis i början när någon fått en hivinfektion och inte har fått behandling än, eller inte tar sina mediciner.

Även om en person säger att hen inte har hiv kan du inte vara helt säker, eftersom hen kanske inte vet om det än. 

Kontakta en vårdcentral eller en hud- eller könsmottagning om du misstänker att du kan ha fått hiv.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.