Minst 112 163 människor runtom i världen har hittills i år drabbats av mässling, en ökning med 300 procent jämfört med samma period förra året – men mörkertalet är stort, varnar Världshälsoorganisationen.
Det är tredje året i rad som antalet mässlingsfall stiger.
– Dels handlar det om att det finns länder där konflikter och oroligheter lett till att sjukvårdssystemet brutit samman, till exempel Ukraina och Venezuela. Dels handlar det om ovilja att vaccinera sig och grupper som aldrig har fått vaccin som blir smittade, säger Hélène Englund, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
25 fall i Sverige
Sverige har från mars 2018 till och med februari 2019 rapporterat relativt få fall av mässling – 25 stycken – enligt Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC.
De som drabbas har antingen smittats utomlands, ofta i Thailand eller Polen, eller i till exempel ett väntrum här hemma. Bland de värst drabbade europeiska länderna finns Ukraina, Italien, Frankrike, Grekland och Rumänien.
Vaccinationer är en het politisk fråga i flera länder, bland annat i Italien där vaccinationsmotståndet växt de senaste åren på grund av en tro att de orsakar allergier och autism. Flera studier har visat att så inte är fallet.
Även i Sverige har sjukvården märkt en ökning av frågor om mässlingsvaccinets biverkningar.
– Men de är välanvända och säkra, säger Hélène Englund.
Misstro mot vacciner
Hon tror att misstron mot vacciner ofta är kopplat till en misstro mot institutioner i allmänhet.
– Det kan hänga ihop med förtroendet för myndigheter i stort, men också att det nya medielandskapet gör att man får information från flera håll, vilket ställer höga krav på källvärdering.
Enligt ECDC har en majoritet – 77 procent – av de smittade inom EU och EEA, vars vaccinationsstatus varit känd, inte varit vaccinerade.
Omkring tolv procent visste inte om de hade fått vaccinet som små. Det bästa sättet att ta reda på om man är vaccinerad eller ej är att hitta ett gammalt vaccinationskort från bvc eller skolan, eller fråga föräldrarna.
– Man kan också ta en till dos av vaccinet, säger Hélène Englund.
Fakta: Mässling
I ungefär 20 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer.
Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år.
Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- eller lunginflammation.
Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation och denna kan vara dödlig.
2017 beräknas 110 000 människor ha avlidit i sjukdomen.
Allmän vaccination av barn mot mässling infördes i Sverige 1971. Den första dosen får man vid 18 månader, den andra i ettan eller tvåan. Vaccinationstäckningen är i dag 97 procent.
I Sverige är dödsfall på grund av mässling i dag mycket ovanligt.
Källa: WHO och Folkhälsomyndigheten