I december vann Adama Barrow presidentvalet mot Yahya Jammeh, som har styrt Gambia i över två decennier. Men den gamle presidenten har vägrat att lämna makten, därför gick den regionala samarbetsorganisationen Ecowas på torsdagskvällen in med trupper för att avlägsna honom.
Anthony Tabbal har tidigare bott i Sverige, men flyttade tillbaka till Gambia i slutet på 1990-talet. Nu driver han en restaurang i Senegambia, som är ett av Gambias största turistområden och ligger några mil utanför huvudstaden Banjul.
I går stängde han sin restaurang eftersom nästan alla charterturister hade lämnat området. Mataffärer håller stängt.
– De flesta turisterna har lämnat området, i alla fall de som kom med charter. Men det finns många andra turister och européer som bor här som är kvar, sade han till SVT Nyheter vid 18.30-tiden.
Sett jaktflygplan
Landets nye president Adama Barrow svors in vid 18-tiden på torsdagen, svensk tid. Då såg Anthony Tabbal två scenarior framför sig, antingen skulle förre presidenten Yahya Jammeh lämna landet. Eller så skulle den regionala samarbetsorganisationen Ecowas in militärt med styrkor från Senegal – vilket de senare visade sig göra.
– Nu kommer vi säkert att få se något hända. Vi har redan sett jaktflygplan från den senegalesiska armén flyga förbi. De flög över Gambia för en halvtimme sedan. Jag tror att de vill visa sin makt, att de är här, sade han.
Håller sig hemma
Stämningen var lugn, men samtidigt spänd.
– Det är väldigt lugnt. Jag har precis kommit från stranden med mina barn och kollar på tv. Det var nästan inga människor på stranden, bara några få turister här och där. Men självklart är det lite spänt. Det är värst psykologiskt, man bara väntar på att något ska hända.
Själv höll han och hans familj sig, likt de flesta andra, nära hemmet.
– I den här situationen åker vi inte långt härifrån. Vi hoppas att gamla presidenten ska säga ”nu går jag”. Om han inte gör det tror vi att han (den nye presidenten) kan ge order till Ecowas att gå in. Om han skulle göra det vill inte vara så långt ifrån vårt hem.
Glädje på gatorna
Men när SVT Nyheter talar med Anthony Tabbal igen vid 20-tiden har stämningen förbytts till glädje. Människor firar vad de tror kommer att bli en fredlig övergång. Själv har han öppnat baren igen.
– Ecowastrupperna är här. En av mina anställda på väg hit såg stridsvagnar i Westfield i Serrekunda, som är Gambias största stad. Soldaterna säger till folk att inte oroa sig, det ser ut som att övergången sker fredligt.
Flera har ringt och frågat om baren är öppen och han väntar sig många gäster. Han har hört att de senegalesiska soldaterna firar tillsammans med folket i Serrekunda.
– Det ser ut som att folk kommer ut nu och firar. Det är bara fest just nu. Det känns som att det kommer att bli mycket bättre än folk trodde.