EU – vapen för skotska nationalister

Uppdaterad
Publicerad

Skottlands nationalistiske regeringschef Alex Salmond använder EU som vapen för att säkra en ja-röst i nästa års skotska folkomröstning om självständighet.

I det allt mer EU-skeptiska Storbritannien simmar Skottlands regeringschef Alex Salmond mot strömmen. Fortsatt EU-medlemskap blir nu ett vapen i kampen för skotsk självständighet.

I ett tal i onsdags i Hawick, nära gränsen mot England, varnade de skotska nationalisternas ledare för konsekvenserna om Storbritannien röstar sig ut ur EU i den folkomröstning som premiärminister David Cameron utlovat om några år.

– Efter 2017 blir vi kanske inte bara åsidosatta, utan tystade över huvud taget om Storbritannien snubblar sig ut ur EU. Om vi inte blir självständiga får vi ingen kontroll över vad som sker, talade Salmond enligt BBC.

Röstar 2014

Skottland röstar den 18 september nästa år om ja eller nej till självständighet. För att övertyga dem som oroas över att Skottland på egen hand skulle bli ett litet och oviktigt land pekar Salmond på de små ländernas roll i EU.

– EU är en organisation där förhandlingar övertrumfar ultimatum, där styrkan i dina åsikter kan betyda mer än befolkningens storlek. Att inte finnas med vid förhandlingsbordet har skadat våra intressen i fyra decennier. Som del av Storbritannien blir vi bara stundtals tillfrågade – som självständiga skulle vi delta som likar, hävdade Salmond.

Nej-sidan leder

Opinionsmässigt ser det dock trögt ut för Salmond och hans nationalistparti SNP. Mätningar pekar stadigt på cirka 40 procents stöd för ett ja, mot 55-60 procent för ett nej.

I liknande lägen i andra folkomröstningar brukar det dessutom snarare vara nej-sidan som växer ju närmare själva omröstningen kommer.

– Det kommer att bli väldigt svårt för endera sidan att säkra sig några större skiften i opinionen, spår John Curtice, professor vid Strathclyde University, i tidningen The Scotsman.

Ja-sidans chans ligger enligt honom i någon form av dramatisk utveckling under året som kommer.

– Om priset på olja fördubblas, om vi hittar ytterligare enorma oljefyndigheter i Nordsjön, om någon verkligen kan bevisa att vågkraft är ekonomiskt hållbart eller om det blir ett oerhört tryck på pundet och en allvarlig brittisk finanskris uppstår så kan kanske Skottland rösta ja, säger Curtice.

Skottland, Storbritannien och EU

* Skottland är till ytan ungefär lika stort som Svealand och har drygt fem miljoner invånare, varav drygt hälften bor kring de två storstäderna Glasgow och Edinburgh.

* Sedan 1707 är Skottland en del av Storbritannien, om än med visst självstyre, eget parlament och egen regering. Sedan 2007 leds den regionala regeringen av nationalistledaren Alex Salmond som lyckats få till stånd en folkomröstning om självständighet som ska hållas 2014.

* I hela Storbritannien väntar i sin tur en folkomröstning om fortsatt medlemskap i EU år 2017 – om den nuvarande unionsregeringen under premiärminister David Cameron sitter kvar efter nästa val, 2015.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.