Carina Bergfeldt och Snorre Wik, som bevakar USA för SVT Nyheters räkning. Foto: SVT

Året med SVT:S USA-korrespondent Carina Bergfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Politiskt spel, våldsdåd och smältande isar. Här är ett axplock av det Carina Bergfeldt rapporterat om från andra sidan Atlanten – både bakom och framför kameran.

Det amerikanska nyhetsåret inleddes med en ny president: den 20 januari svor Donald Trump presidenteden och tillträdde officiellt. Hans supportrar jublade, samtidigt som stora demonstrationer hölls.

Muren mot Mexico

Ett av Donald Trumps första vallöfte var muren längs den 300 mil långa gränsen mot grannlandet Mexiko – en fråga som splittrar.

Tony Sedgwick, ranchägare, och SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt. Foto: Snorre Wik

Oscarsgalan

Den 26 februari samlades Hollywoodstjärnorna för den 89:e upplagan av Oscarsgalan.

Carina Bergfeldt på plats inför Oscarsgalan 2017. Foto: SVT

Svenske Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i ”La la land” – en film som också felaktigt tilldelades pris för bästa film. Filmen ”Dolda tillgångar”, som handlar om doldisarna bakom det amerikanska rymdprogrammet, var nominerad till bästa film.

Filmen ”Hidden Figures” handlar om tre svarta kvinnor på 1950-talet som i ett segregerat USA fick jobb på NASA som ”svarta datorer”. En av dem, Katherine Johnson, lever fortfarande och hennes historia är f-a-n-t-a-s-t-i-s-k”, skriver Carina Bergfeldt. Foto: SVT

Smältande permafrost

I Alaska finns en av världens få permafrosttunnlar där forskare undersöker vad som händer när jorden blir varmare. I delstaten slogs också värmerekordet för tredje året i rad, något som oroar invånarna

Carina Bergfeldt och fotograf Snorre Wik på ett flygplan på väg till Wiseman, Alaska. Foto: SVT

Uppseendeväckande kläder

Något som fångade tittarnas uppmärksamhet var valet av tröja i Rapport:

”Tio minuter efter livesändningen har jag fått mejl, sms och direktmeddelanden om pandatröjan. Skönt att alla kloka ord man säger uppmärksammas.” skriver Carina Bergfeldt efter sändningen där hon burit tröjan med pandabjörnar. Foto: SVT

Döende hav och inreseförbud

En resa till Hawaii började i lervälling på väg från nationalmonumentet Papahānaumokuākea i Stilla Havet.

Hawaii har länge setts som en trygg plats för amerikanska muslimer, något som flera upplever har förändrats efter Trumps inreseförbud.

”Jag och Snorre är på jobb på Hawaii. Idag sa redaktören att hon ville ha ”riktig Hawaiikänsla” på introt till ett inslag. Vi bilade fyra timmar för att hitta bästa platsen och göra chefen nöjd, och hittade bland annat en säl på stranden på vägen ... Aloha!” skriver Carina Bergfeldt i inlägget som publicerades på Facebook. Foto: SVT

Skjutning i Las Vegas

Den 1 oktober inträffade en av de dödligaste skjutningarna i USA:s moderna historia när Stephen Paddock öppnade eld från ett hotellrum mot en folkmassa i Las Vegas. Nästan 60 personer dödades och över 500 skadades.

”Det jag tänker på här – på plats – är hur utstuderat det var ... Enligt CBS och Daily Mail tog det 72 minuter från det första larmsamtalet till dess att polisen hittade gärningsmannen död i hans rum. 72 minuter, av vilka han under minst 20 minuter använde vapen som avlossade 90 skott per tio sekunder. Ni får göra er egen matte där.” skriver Carina Bergfeldt efter masskjutningen i Las Vegas. Foto: SVT

Konflikten med Nordkorea

Tonläget mellan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har trappats upp under hela året. Hot och varningar har kastats mellan ledarna och många länder är inblandade i maktspelet.

Vit makt-protester

I Charlottesville höll vit makt-anhängare demonstrationer mot att en staty skulle plockas ned. En person omkom efter sammandrabbningar och när alt right-ledaren, Richard Spencer, besökte Florida var polisnärvaron stor.

Via länkarna kan du läsa mer om Trumps vallöften, Nordkoreakrisen och Rysslandsutredningen – och fortsätt följa med SVT Nyheters USA-korrespondent på hennes resor här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.