• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Överstepräst Himlar Orn Hilmarsson går lägst fram i en procession på väg till platsen där templet ska byggas. Foto: TT

Asatempel byggs på Island

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan islänningarna öppet visa sin dyrkan till asagudarna Tor, Oden och Freja. Det första asatemplet sedan vikingatiden byggs nu i huvudstaden Reykjavik.

Det senaste decenniet har asatron vunnit kraft på Island. Asasamfundet Ásatrúarfélagid har tredubblat sitt medlemsantal på tio år och samlar nu 2.400 troende. En bedrift, med tanke på att Island bara har omkring 330.000 invånare.

Nu byggs Islands första stora tempel för asagudarna på över 1.000 år, då asatron lämnade plats för kristendomen. Templet är runt och kommer att grävas fyra meter ner i en kulle med utsikt över huvudstaden Reykjavik. En kupol på toppen kommer att släppa in solljus.

– Solen förändras genom årstiderna, så på ett sätt låter vi solen måla platsen åt oss, säger Hilmar Örn Hilmarsson, överstepräst på Àsatrúarfélagio, till the Guardian.

Plats för bröllop och begravningar

I templet kan man gifta sig, eller hålla begravning. Samfundet kommer också ha sin variant av dop och konfirmering där.

Islands neo-hedningar firar fortfarande den gamla offerritualen Blot med musik, läsning, mat och dryck. Numera är det däremot sällan några djur som slaktas vid firandet.

”Tror inte på en åttafotad häst”

Det är en modern version av asatron som har blivit populär på Island under de senaste åren. Anhängarna ser berättelserna om gudarna som metaforer för livet, snarare än verkliga händelser.

– Jag tror inte att någon tror på en enögd man som rider omkring på en häst med åtta fötter, säger Hilmar Örn Hilmarsson och fortsätter:

– Vi ser berättelserna som poetiska metaforer, en manifestation av naturens krafter och mänsklig psykologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.