Foto: AP

Skakigt på Asienbörserna – oro över Kinas ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Paniken fortsätter på ledande Asienbörser. Shanghaibörsen rasade på tisdagen 7,6 procent och ekonomer ser i dagsläget inga tecken på en vänding. – Det här blir en dyrköpt läxa, inte minst för den centrala regeringen i Peking, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare och ekonom.

Shanghaibörsens kompositindex fortsätter brant utför efter måndagens ras på 8,5 procent. Tisdagens ras på 7,6 procent trycker ned index till den lägsta nivån sedan december 2014.

– Att kalla detta en katastrof på marknaden är inte att överdriva, säger Zhou Lin, analyitker på Huatai Securities i Shanghai, till Reuters.

Kina börsras

Omvärlden väntar oroligt på besked om tillståndet för den kinesiska ekonomin.

– Vi kommer inte att få någon statistik som kan sprida ljus över den situationen redan den här veckan. Det kommer allteftersom, men den typen av siffror kommer att bli mycket viktig under de kommande veckorna, säger Johan Javeus, SEB:s chefsstrateg.

”Viktigt att inte hyperventilera”

Australiens premiärminister Tony Abbott försökte samtidigt lugna marknaden med beskedet att de ekonomiska fundamenten är stabila.

– Jag tror det är viktigt att folk inte hyperventilerar om sådant här. Det är inget ovanligt med korrigeringar på börser, säger han.

Japans finansminister Taro Aso är inne på samma spår och påminner om att Shanghaibörsens värde fördubblades på ett halvår under perioden fram till maj.

För tidigt att tala om krasch

Börsen i Kina har fallit mer än 40 procent sedan i juni. Men på de europeiska börserna är det enligt Javeus för tidigt att tala om en krasch.

– Det behövs nog rätt mycket mer för det, men det som händer är oroväckande.

Den centrala regeringen i Peking investerade i juli 7.000 miljarder kronor i statliga och privata medel för att stoppa det kraftiga börsraset. Ett dåligt beslut, konstaterar Frédéric Cho i SVT Gomorron.

– Man borde inte alls ha intervenerat när börserna började falla i juni, då hade de kanske rätt ut problemen nu här i slutet på augusti. Nu har man förlängt pinan.

– Det här blir en dyrköpt läxa inte minst för centrala regeringen i Peking, med tanke på den här kraftiga korrigeringen som jag tror kommer att fortsätta ett bra tag till. Man kan inte styra allt från Peking, utan marknaden har faktiskt ett eget liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet