Efter att nyheten om Hannah Smiths självmord fått stor uppmärksamhet, både i Storbritannien och utomlands, har hård kritik riktats mot den lettiska sajten Ask.fm där användare interagerar med varandra genom att ställa och svara på frågor helt anonymt.
Som SVT rapporterade i går har flera stora företag och organisationer den senaste veckan dragit tillbaka sina annonseringar från Ask.fm.
Ägarna har nu gått ut och erbjudit sig att ta reda på identiteter till de personer som medverkat i att mobba Hannah Smith, rapporterar Telegraph. I ett uttalande skriver de två lettiska bröderna:
”Även om det är möjligt att posta anonymt på sajten skulle vi vilja försäkra föräldrar om att det i nästan alla fall är möjligt för Ask.fm att identifiera användare, via IP-teknik är allt på internet spårbart. I extrema omständigheter, som de vi upplevt här veckan, arbetar vi inom rättsliga ramar för att dessa uppgifter ska bli tillgängliga för lämpliga rättsliga myndigheter.”
”Modigt av dem”
Johnny Lindqvist har lång erfarenhet av ungas nätvanor och jobbar med organisationen Surfa Lugnt. Han läser Ask.fm:s användaravtal och kommer fram till att man mycket riktigt kan lämna ut insamlad information om det är nödvändigt för att utreda eller förebygga brott.
– De är ganska tydliga, men det är ju väldigt få som läser det här, säger han till SVT Nyheter.
Anonymitet är i princip obefintligt på nätet i dag, säger Johnny Lindqvist, i motsats till vad många kanske tror. Information om användare och IP-adresser finns hos sajterna och kan användas. I jämförelse med Facebook, som ofta är långsamma med att ta bort och hantera kränkande material, tycker Johnny Lindqvist att Ask.fm gör rätt i fallet om Hannah Smith.
– Det är modigt av dem, Ask.fm har tidigare varit en sajt som man inte kunnat kontakta. Eller man har kunnat kontakta dem, men man har aldrig fått svar.
Unga behöver ställa frågor
Förutom att hjälpa polisen skriver de lettiska ägarna att de är ”stolta över den fenomenala popularitet” det sociala nätverket har och hävdar att ”de allra flesta av våra användare är väldigt glada tonåringar”.
Även i Sverige är sajten populär bland unga. Johnny Lindqvist berättar att det var stora svenska bloggare som började använda Ask.fm. Istället för frågeformulär direkt på bloggen länkade man till det sociala nätverket. Det dröjde inte länge innan fler ungdomar följde deras exempel.
– Som tjänst ligger den rätt i tiden. Att ställa frågor och få svar behöver man göra som ung, och det kan man göra här.
Sexuella anspelningar ”inte chockerande”
När SVT:s reporter slumpar fram några profiler på Ask.fm dyker det upp många frågor med sexuella anspelningar. Det är inget som förvånar Johnny Lindqvist.
– När man är tonåring utformar man sin sexualitet och här kan man göra det anonymt med, vad man i alla fall tror är, jämnåriga på nätet. Det är inte så chockerande.
David Smith, den 14-åriga flickans pappa, har efter dotterns död uppmanat andra föräldrar att förbjuda sina barn att använda Ask.fm. Även Storbritanniens premiärminister David Cameron tycker att man bör bojkotta sajter där det förekommer kränkningar.
Johhny Lindqvist har lång erfarenhet av arbete med ungas nätvanor. Han tror inte att lösningen på fall som Hannah Smiths är att stänga ner sajter där mobbningen sker.
– Vad vi kan göra är att informera ungdomar om vad som händer. Stänger vi ner sajten kommer det komma en ny som gör exakt samma sak.