Sunita Williams och Barry Wilmore rymdbesök blir troligen åtta månader – planen från början var åtta dagar. Foto: Frank Micheaux

Astronauterna fast i rymden – tvingas lifta med SpaceX

Publicerad

Efter över 80 dagar i rymden kom idag äntligen beskedet för astronauterna Sunita Williams och Barry Wilmore. De ska få åka hem – men tidigast i februari. Detta efter problem med en av NASA:s rymdfarkoster.

– Rymdresor är riskabla, även när de är som säkrast, säger NASA-chefen Bill Nelson enligt CNN.

Resan till den internationella rymdstationen ISS den femte juni var tänkt att vara i åtta dagar. Men så blev det inte. Orsaken var tekniska problem hos den nya rymdfarkosten från Boeing som var tänkt att ta dem därifrån.

Avresedatumet har vid flera tillfällen skjutits upp, men på lördagen blev det till slut klart. Detta efter ett samarbete med rymdföretaget SpaceX vars ”Dragon”-farkost avgår från jorden på ett rutinuppdrag nästa månad.

Enligt NASA fattades beslutet eftersom man inte exakt kan förutsäga hur den problemdrabbade rymdfarkosten kommer att fungera.

Sunita Williams och Barry Wilmore kommer alltså få stanna kvar i rymden åtminstone sex månader till – motsvarande en vanlig tur till ISS.

En kvinna och en man i rymden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här reagerade astronauterna i juli när de fick besked om att rymdvistelsen skulle förlängas Foto: NASA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.