Flera lådor med hemliga dokument hittades i Trumps hem i Mar-a-lago i Florida. Foto: AP

Åtal mot Trump om hemliga dokument läggs ner av domare

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har åtalats för att ha förvarat hemliga dokument på otillåtna platser, bland annat i hans hem Mar-a-Lago i Florida.

Det åtalet ska ha lagts ner under måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anledningen till att åtalet lagts ner ska vara att Jack Smith, som driver åtalet, inte ska ha utsetts på ett riktigt sätt. Därför har domaren Aileen Cannon, som nominerades av Trump, nu beslutat att åtalet ska läggas ner.

Enligt Reuters kommer åklagaren troligen inom kort överklaga beslut.

Fouad Youcefi, SVT:s USA-korrespondent beskriver beslutet som oväntat.

– Det här är ett beslut som få hade väntat sig, och som åklagaren garanterat kommer att överklaga till högre instans, säger han.

Uppmärksammat åtal

Donald Trump åtalades i fjol efter att 33 lådor med hemliga dokument hittats i hans bostad. Dokumenten ska bland annat innehållit information om USA:s kärnvapenprogram och andra nationers försvarsförmåga.

Åtalet gällde 37 punkter, där 31 av dem handlade om misstänkta brott mot spionerilagen och sex fall av hindrande av utredning.

Trump har hela tiden hävdat att han är oskyldig och skriver på sin plattform Truth Social att han välkomnar beslutet.

”Det här avvisandet av det laglösa åtalet i Florida borde bara vara det första steget och snabbt följas av avfärdande av alla häxjakter”, skriver han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt att hänga med i alla turer kring Donald Trumps rättsprocesser? SVT:s reporter listar alla pågående åtal och utredningar att ha kolla på mot den tidigare presidenten. Foto: TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.