• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Åtalad för sin musik

Uppdaterad
Publicerad

Han är en världskändis och en av världens mest åtalade musiker. Korrespondenternas reportrar har träffat den kurdiske frihetssångaren Ferhat Tunc som har gett ut över 20 skivor och suttit fängslad i Turkiet för sina sångtexter och sin frihetskamp.

-Jag har åtalats ett femtiotal gånger, och fälldes de senaste två. För några månader sen ledde ett tal jag höll vid en konsert till att jag fälldes och dömdes till 1,5 månader.

Det säger han till SVT:s reporter Ulf Mattmar och fotograf Martin Lundberg då de träffar honom i Tunceli i sydöstra Turkiet, eller i Dersim i Kurdistan som många kurder hellre skulle säga.

Ferhat Tuncs rättegångar har övervakats av politiker från Europa och han står högt på alla listor över samvetsfångar. Musikernas yttrandefrihetsorganisation Freemuse har också engagerat sig i hans fall.

Övervakade demonstrationer

Då SVT träffar honom går han med i en marsch till minne av att några kurdiska ungdomar för åtta år sedan hittades döda. Mördade av militären, säger syskon i tåget.

För bara några år sen hade en sådan marsch varit omöjlig. Det är nervöst då demonstrationståget traskar upp i bergen mot den bergsskreva där ungdomarna hittades.

-Däruppe är militären, dom tittar på oss nu, säger Ferhat Tunc och pekar mot bergtopparna.

Även den förbjudna kurdiska gerillan PKK är osynligt närvarande. Det här är PKK-land och sammanstötningar med militären är vanliga. Någon i gruppen har ringt sin PKK-kontakt och bett dem hålla sig på avstånd. Annars kan det bli farligt.

-Om staten har för avsikt att demokratisera landet så måste man tillåta sådan här marscher. Tyvärr så gör man inte det. Dersim-området är som en stor öppen gravplats med tiotusentals människor som försvunnit, säger Tunc.

Ingripande skulle skapa rubriker

Men militären håller sig borta idag. Kanske ett litet tecken på att utvecklingen i Turkiet ändå är på väg åt rätt håll. Eller också beror det på att Ferhat Tunc går med i tåget. Ett militärt ingripande skulle skapa rubriker.

Vi följer med honom på ett kort besök i hans hemby i de alevitiska kurdernas land. Det är inte mycket kvar av byn. Den turkiska militären har rivit den som hämnd för att folket påstås stödja PKK.

Att prata om statens övergrepp på kurder är fortfarande känsligt i Turkiet, vare sig man är människorättskämpe, journalist eller sångare.

Det har satt Tunc i klistret många gånger, och även om yttrandefriheten förbättrats och kurdernas rättigheter går att diskutera mera öppet nu så är Ferhat Tunc fortfarande hotad.

-Jag har aldrig oroat mig för att hamna i fängelse. I det här landet hade jag lika gärna kunnat likvideras. Men jag har alltid tyckt att det är viktigare att göra det som är rätt, avslutar Ferhat Tunc.

Ulf Mattmar

ulf.mattmar@svt.se

Saam Kapadia

saam.kapadia@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.