Robert Bowers (till vänster) är den huvudmisstänkte för dådet mot synagogan i Pittsburgh, han åtalas på 44 punkter och riskerar dödsstraff Foto: TT / AP

Kan få dödsstraff efter dåd i synagogan

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte massmördaren i Pittsburgh, 46-årige Robert Bowers, åtalas på 44 punkter för bland annat mord och hatbrott. Åklagare ser nu på möjligheten att döma Bowers till döden efter attentatet i synagogan som tog elva människors liv.

Enligt USA:s justitieminister Jeff Sessions är brotten som Bowers anklagas för ”obegripligt ondskefulla och fullständigt i strid mot den här nationens värderingar”, rapporterar Washington Post.

Kan dömas till dödsstraff

Enligt justitiedepartementet har nu federala åklagare i Pittsburgh initierat en process för att kunna döma Bowers till dödsstraff.Bowers åtalas för morden på åtta män och tre kvinnor, mellan 54 och 97 år gamla. Dessutom åtalas han för vart och ett av offren för en rad hatbrott, samt för vapenbrott. Innan attentatet hade Bowers spridit antisemitiska inlägg på nätet. Han åtalas dessutom i en rad civilmål för olika brott mot de polismän som skadades när de försökte ingripa då Bowers började skjuta människor i en synagoga i lördags.

Reaktioner från hela världen

Dådet har skakat omvärlden och USA. I Frankrike skärptes säkerheten på synagogor när människor samlades under lördagskvällen för att hedra offren i Pittsburgh. Även i Sverige har debatten om ökad antisemitism och frågan om mer statligt skydd för synagogor varit på agendan.

Trump var inte välkommen

Men när president Donald Trump anlände Pittsburgh för att hedra offren, på tisdagen mötte de på starkt motstånd i form av demonstrationer.  Många anser att det förhöjda politiska tonläget och den hätska retorik som presidenten enligt många gör sig skyldig till eldar på det polariserade politiska läget i landet.

”President Trump, du är inte välkommen förrän du upphör att attackera minoriteter”, skrev flera judiska ledare i ett öppet brev inför den amerikanska presidentens besök i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.