1. Kapstaden. Den sydafrikanska staden är den första storstad i modern tid som har drabbats av sådan torka att dricksvattnet hotar att ta slut. Trots att vatten täcker 70 procent av jordens yta är inte drickbart vatten en så stor tillgång som man skulle kunna tro – endast drygt tre procent utgörs av färskvatten.
2. São Paulo. 2015 genomgick megastaden en liknande kris som Kapstaden då vattenreserven minskade till under fyra procent. När krisen var som värst hade stadens 21,7 miljoner invånare en buffert på mindre än 20 dagars tillgång till vatten och polisen fick köra ut lastbilar med vatten till befolkningen. Krisen berodde både på torka och otillräcklig infrastruktur.
3. Bangalore. Bangalore växer så det knakar och utvecklingen till ett högteknologiskt nav har ställt stora krav på vattenförsörjningen. Liksom Kina brottas Indien med föroreningar av både luft och vatten, och myndigheterna kämpar för att vatten- och avloppssystemen ska hänga med. De omoderna brunnarna gör att över hälften av dricksvattnet går till spillo.
4. Peking. Enligt Världsbankens definition råder vattenbrist då befolkningen inom ett visst område har tillgång till mindre än 1 000 kubikmeter vatten per person och år. Under 2014 hade var och en av Pekings 20 miljoner invånare endast tillgång till 145 kubikmeter vatten.
5. Kairo. Floden Nilen – en gång livsviktig för en av världens främsta civilisationer – har stora problem i dagens Egypten. Den utgör källan för 97 procent av Egyptens vatten, men samtidigt förorenas den av jordbruksavfall och sopor.
6. Istanbul. Under senare år har tätbefolkade områden som Istanbul drabbats av vattenbrist under de torrare månaderna. Stadens vattenreserver minskade till 30 procent av den totala kapaciteten i början på 2014.
7. Mexico City. För de 21 miljoner invånarna i den mexikanska huvudstaden är vattenbrist inget ovanligt. Så mycket som 40 procent av vattnet måste importeras från andra områden.
8. London. Den brittiska huvudstaden kanske inte är den första man förknippar med vattenbrist. Men faktum är att nederbörden på 600 millimeter per år (hälften jämfört med New York) gör att London till stor del – 80 procent – är beroende av vatten från floderna Themsen och Lea.
Källor: BBC, CNBC.