Foto: TT & SVT

Hård situation i Australiens flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Månad efter månad i trängsel, hetta och total ovisshet väntar flyktingar som försöker ta sig till Australien med båt och utan visum. Ett flertal personer som på myndigheternas uppdrag arbetat i flyktinglägren har brutit sin tystnadsplikt. De berättar om vidriga förhållanden för flyktingarna.

Visumlösa båtflyktingar som försöker ta sig till Australien omhändertas och flygs till de avlägsna öarna Nauru och Manus för att interneras i väntan på att deras asylärenden utreds.  Förhållandandena som flyktingarna tvingas utstå uppges vara mycket dåliga.

Journalister förvägras tillträde till interneringslägren, men australiensisk TV har med hjälp av en insmugglad kamera och vittnesmål från tidigare personal lyckats få en inblick i lägren och några som tidigare tjänstgjort där har berättat om förhållandena.

Självmordsförsök och skadebeteenden

Efter att de anlänt får män, kvinnor och barn, bo i tält och enkla moduler med begränsat skydd mot väder och vind. Dagstemperaturen når ofta över 40 grader och luftfuktigheten ligger kring 100 procent.

Ovissheten och den långa väntan har lett till flera självmordsförsök och självskadebeteende bland flyktingarna. Flera av flyktingarna vittnar om hur dåligt de mår.

– Jag vill dö. Jag vill inte leva längre för här har jag ingenting, säger en av dem.

En person som jobbat på en av öarna har valt att berätta.

– Den första kväll jag kom dit och var i tjänst var det en person som försökte hänga sig själv. Senare kröp han omkring på golvet och sa: ”Snälla, låt mig dö”.

Rättelse

Videomaterialet är inte nytt vilket inte framgått i texter och i inslag.

Men politiken Australien tillämpat de senaste åren ligger fast. Flyktinglägren på Nauru finns kvar. Anledningen till att vi köpte in och visar materialet är att det är väldigt få journalister som kommer in och kan skildra situationen i lägren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.