Mer än 850 000 hektar land, mer än en halv miljon fotbollsplaner, har brunnit i New South Wales sedan brandsäsongen inleddes i slutet av augusti.

Bränderna i Australien är ett ”katastrofalt hot”

Uppdaterad
Publicerad

De våldsamma bränder som härjar i den australiska delstaten New South Wales har redan klassats som katastrofala, men nu ser de kommande dagarna ut att bli än värre än vad man tidigare har trott.

– Vi kan inte garantera en brandbil vid varje hem, säger räddningstjänstens chef.

Lugnet före stormen. Så beskrivs det dramatiska läget i hela New South Wales, inklusive femmiljonersstaden Sydney.

Varningarna inför tisdag och onsdag i storstadsregionen låg redan på den allra högsta nivån, ”Catastrophic fire danger”, när räddningstjänsten RFS på måndagen meddelade att bränderna kan bli än värre än de trott, och täcka ett ännu större område. I stort sett hela delstatens kuststräcka på 2 100 kilometer, har nu fått den högsta varningsgraden.

Det inbegriper såväl bergskedjan Blue Mountains som flera förorter till Sydney. Det är första gången sedan dagens varningssystem för bränder infördes för tio år sedan som högsta varningsnivån även gäller Sydney.

Bränderna sprider sig

I väntan på stigande temperaturer till runt 35 grader och starka vindar var måndagen förhållandevis ”lugn”. Av de omkring 60 bränder som härjade i delstaten uppgavs hälften vara under kontroll. Men myndigheterna varnade allmänheten för att slappna av och uppmanade de som befann sig i farozonen att drabbas att packa det viktigaste och förbereda sig för evakuering.

– Vi kan inte garantera en brandbil vid varje hem, säger chefen för RFS, Shane Fitzsimmons, enligt ABC News , och uppmanar alla i riskzonerna att lämna sin hem.

– Om du inte gör det i kväll måste du definitivt göra det tidigt i morgon bitti. Vi vet att vi inte kommer att kunna kontrollera bränderna längs den norra kusten till i morgon, vilket innebär att de bränderna kommer att sprida sig, de kommer sprida sig snabbt och aggressivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.