Det finns en anklagelse mot USA för att 2004 ha använt vit fosfor mot civila i en stormning av staden Falluja i Irak. USA har försvarat sig med att fosforn bara användes för att lysa upp stridsområdet.
Vit fosfor kan emellertid användas också mot civila och då anses det vara ett kemiskt vapen. USA anklagas bland annat för att medlet också skulle ha använts för att tvinga ut upprorsmän ur sina gömställen.
Medieuppgifter år 2005 hävdade att fosforn använts så. USA har förnekat detta.
Använde fruktad substans
I Vietnamkriget använde USA den fruktade substansen Agent Orange som avlövade träd. Eftersom den inte var avsedd att användas direkt mot människor är det omtvistat om detta ska ses som ett massförstörelsevapen.
En amerikansk domstol tillbakavisade dessa anklagelser. Men Vietnam talar om 400.000 döda och 500.000 barn födda med missbildningar.
Det största giftgasanfallet mot civila i modern tid anses vara Saddam Hussein-diktaturens angrepp mot staden Halabja i irakiska Kurdistan i mars 1988. Då ska upp till 5.000 människor ha dödats och upp till 10.000 ha skadats.
Attacken betraktas som ett folkmord mot det kurdiska folket. Ett antal västeuropeiska och amerikanska företag hade bland annat bidragit med råvarorna till dessa vapen.
Tyskarna var först
USA-presidenten Ronald Reagans beslut att stryka Irak från listan på stater som ansågs understödja terrorism anses ha bidragit till detta. År 1988 var Irak inblandat i ett krig med Iran, där USA ansåg att Iran var ett större hot mot världsfreden än Irak.
Det var tyskarna som först använde giftgas i utvecklad form på slagfältet. Det skedde i första världskriget vid Ypres i Belgien 1915.
Redan 1899 i Haagkonventionen hade användandet av kemiska vapen förbjudits, en komplettering av förbudet kom 1907, men dessa avtal hindrade inte tyskarna att använda det fruktade vapnet.
Fascistiskt gaskrig
I kriget mot Abessinien (nu Etiopien) 1935-36 använde den fascistiska diktatorn Mussolini giftgas i stora mängder mot de försvarslösa abessinska trupperna.
Under Japans krig mot Kina 1940-41 användes också kemiska stridsmedel. Ett hot från USA om vedergällning anses ha stoppat användningen.
Egypten använde under ett krig i Jemen kemiska stridsmedel 1965-67.
Syrien har inte undertecknat avtal
Efter första världskriget ingicks en överenskommelse 1925 – det så kallade Genève-protokollet – som förbjöd användningen av giftgas. En ny överenskommelse kom till efter Halabja-massakern. Den förbjuder även innehav av giftgas.
Avtalet är i kraft sedan 1997 men har hittills inte undertecknats av Syrien, som dock nu har lovat att underteckna det i samband med förhandlingar om att landet ska överlämna sina vapen till internationell kontroll.
Trots dessa bruk av gas anses det att förbudet efter 1925 i förvånande utsträckning har respekterats trots de förfärliga undantagen. Det har varit ett tabu att använda giftgas.
Redan i slutet på 1600-talet ingicks en konvention mellan Frankrike och Tyska kejsardömet att inte använda ”förgiftade kulor”.