Republikanernas Valérie Pécresse och Éric Ciotti gör upp om vem som ska utmana Macron i valet. Foto: TT

Avgörs i dag: Vem får möta Macron?

Publicerad

Alla står mot Macron – men kan han verkligen besegras? Startfältet i Frankrikes presidentval i vår blir nu klart när högerpartiet Republikanerna väljer sin kandidat.

Två finalister kämpar om de konservativas gunst när Republikanerna (LR) under lördagen avslutar sitt digitala primärval.

Utgången lär få stor betydelse för hur vårens val och kampanjer kommer att se ut.

I Valérie Pécresse kan LR få en kandidat som kan samla röster även i mitten – men som samtidigt riskerar att uppfattas som alltför lik Emmanuel Macron, fast bara mer åt höger.

Med Éric Ciotti kan röster i stället plockas från den starka ytterhögern – men med risk för att mitten och vänstern återigen sluter upp bakom den sittande presidenten när det verkligen gäller.

Långt efter

Hur som helst får LR-kandidaten starta i opinionsmässig motvind. Varken Pécresse eller Ciotti har än så länge varit i närheten av ett sådant stöd som krävs för att nå den avgörande omgången i presidentvalet i april 2022.

I stället talar fortfarande det mesta för att valet blir ett returmöte mellan Macron och ytterhögerns Marine Le Pen, precis som i valet 2017.

Le Pen har dock fått huvudbry i form av Éric Zemmour, populär och provokativ skribent och tv-debattör som gett sig in i presidentkampen som oberoende, med en ärkekonservativ och invandrarfientlig agenda som starkt tilltalar samma väljare som Le Pen brukar stödja sig på.

Fransk Trump

Zemmour har beskrivits som en fransk Donald Trump och har själv inget emot den liknelsen.

– Han lyckades ena arbetarklassen och den patriotiska borgarklassen. Det är vad jag har drömt om i 20 år, har Zemmour förklarat för franska tv-kanalen LCI.

Zemmour gick upp som en raket i opinionsmätningarna i höstas, men har sedan dess tappat igen. Nu hoppas han på ny fart när han på söndagen håller sitt första stora valmöte inför tusentals nyfikna i Paris.

Hopp för Le Pen

Marine Le Pen är samtidigt i Polen för att träffa likasinnade europeiska ledare, som Ungerns premiärminister Viktor Orbán och det polska regeringspartiets starke man Jaroslaw Kaczynski.

Trots att Zemmour tagit väljare från henne kan hans uppdykande i slutändan vara till hennes fördel – åtminstone så länge som hon kan hålla honom bakom sig.

Hennes förhoppning är att kunna framstå som mer normal, då hon inte längre är den mest radikala på högerkanten.

Franska valet

Frankrike håller presidentval den 10 april 2022. Om inte någon kandidat direkt får mer än 50 procent av rösterna går de två främsta till en avgörande valomgång den 24 april.

Så här ser opinionsläget ut just nu, enligt den senaste mätningen från opinionsinstitutet Ifop-Fiducial:

Emmanuel Macron (högerliberala LREM): 25 eller 28 procent

Marine Le Pen (ytterhögerns RN): 19,5 eller 20 procent

Éric Zemmour (oberoende ytterhöger): 15 eller 14 procent

Valérie Pécresse eller Éric Ciotti (konservativa LR): 10 eller 6 procent

Jean-Luc Mélenchon (vänsterpartiet FI): 8,5 procent

Yannick Jadot (miljöpartistiska EELV): 6,5 eller 7 procent

Anne Hidalgo (socialdemokratiska PS): 6 procent

De olika siffrorna beror på om det blir Pécresse eller Ciotti som väljs till kandidat för LR. Observera att mätningen gjordes den 23-25 november, då fortfarande ytterligare tre LR-kandidater fanns med i leken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.