En delad bild som visar två scener: till vänster Yoon Suk-Yeol, Sydkoreas president, och till höger ses en folkmassa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 3 december 2024 utlyste Sydkoreas president krigslagar – och skapade politiskt kaos. Se en sammanfattning av turbulensen och det som hände efter på 60 sekunder. Foto: Reuters/EBU

Avstängde presidenten Yoon Suk-Yeol frihetsberövad – vad händer nu i Sydkorea?

Publicerad

Att utreda en president för brott är sällan en enkel sak. Men i Sydkorea är det extra snårigt eftersom flera olika myndigheter behöver samarbeta på tidigare oprövad mark. Det här är vad som händer nu i riksrättsprocessen och i brottsutredningen.

President Yoon Suk-Yeol chockade omvärlden och sina landsmän när han den 3 december införde undantagstillstånd och skickade militären till parlamentet för att hejda att hans nya krigslagar röstades bort.

Den första tiden utreddes han för brott av tre myndigheter samtidigt: polisen, riksåklagarna och den nyinrättade antikorruptionsmyndigheten CIO.

Politisk kris i Sydkorea

Kan hållas frihetsberövad i 20 dagar

Nu har man gemensamt kommit överens om att CIO ska leda utredningen. På onsdagen frihetsberövades han av polis och togs in till förhör. Hittills har han nyttjat sin rätt att vara tyst, enligt utredarna.

Utredarna kan förhöra honom i max 48 timmar, sedan måste de välja att antingen gripa honom formellt eller släppa honom fri. Om Yoon grips kan han hållas frihetsberövad i upp till 20 dagar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Riksåklagare tar över åtal

När CIO är klar med sin utredning kommer den att lämnas över till riksåklagarna eftersom myndigheten CIO inte har mandat att leda åtal. Enligt Yoons advokater och presidenten själv är hela utredningen olaglig och de försöker få den hävd.

CIO bildades så sent som 2021 för att utreda korruption bland högre tjänstemän. Myndigheten kom till efter missnöje med riksåklagarna – många har sett dem som ett verktyg för presidenten.

Maktfrågan avgörs i författningsdomstol

Vid sidan av brottsutredningen pågår riksrättsprocessen. Sydkoreas parlament röstade den 14 december för att president Yoon stängs av från regeringsmakten och att han ska ställas inför riksrätt.

Närmast ska författningsdomstolen avgöra om Yoon är skyldig till de brott parlamentet anklagar honom för och om beslutet att ställa honom inför riksrätt håller.

Författningsdomstolen har 180 dagar på sig att fatta ett beslut. Men många trycker på för ett snabbt avgörande. För en fällande dom krävs att minst sex av de nio domarna röstar för riksrätt.

Vad händer om Yoon fälls i riksrätt?

Om domstolen kommer fram till att det var rätt beslut att ställa Yoon inför riksrätt förlorar han makten permanent. Då ska nyval hållas inom 60 dagar.

Riksrättsprocessen påverkar inte formellt brottsutredningen. Men om domarna skulle välja att återinsätta Yoon kan det ändå bli svårigheter för brottsutredningen.

Vad händer om Yoon fälls för uppror?

Yoon Sek-Yeol anklagas som ansvarig för uppror, ett brott som är straffbart med livstids fängelse eller döden i Sydkorea.

MYNDIGHETER SOM DELTAR I UTREDNINGEN

Parlamentet – de folkvalda politiker som i december röstade för att ställa Yoon inför riksrätt.

Författningsdomstolen – avgör om parlamentets beslut att frånta presidenten makten står sig juridiskt.

Antikorruptionsmyndigheten (CIO) – leder utredningen mot Yoon, men har inte mandat att ta ärendet till åtal. Myndigheten bildades för bara fyra år sedan eftersom riksåklagarna ansågs stå för nära presidenten.

Riksåklagarna – leder åtalet mot Yoon och håller i utredningar mot andra ministrar som anklagas för brott efter beslutet om krigslagar och undantagstillstånd.

Polisen – Samarbetar med CIO och Riksåklagarna.

Presidentens säkerhetsstyrka – lyder under presidenten och har hittills stoppat brottsutredande myndigheter från att komma åt honom. Men vid onsdagens frihetsberövande gjordes litet motstånd vilket kan betyda att stödet för presidenten är på väg att avta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Sydkorea

Mer i ämnet