Över 1 100 dog i Dhaka Foto: Scanpix

Avtal ska förhindra ny katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella arbetsorganisationen ILO välkomnar avtalet om bättre arbetsvillkor för textilarbetare i Bangladesh. Ett 30-tal stora klädföretag skrev på i går. Men inte USA-jätten Walmart.

Avtalet, som är bindande, syftar till att förbättra säkerheten på 20 procent av Bangladeshs 5.000 textilfabriker.

– Det handlar om mer än fyra miljoner människor som tjänar 38 dollar i månaden under livsfarliga arbetsförhållanden. Vi får inte missa den här möjligheten att sätta stopp för exploateringen, säger Philip Jennings, chef för paraplyfacket UNI Global Union, med 20 miljoner medlemmar i 140 länder.

Textilindustrin i Bangladesh

Över 1.100 dog

Kraven har skärpts på att världens klädjättar ska ta ett större ansvar för förhållandena i Bangladesh efter katastrofen på fabriken i Rana Plaza i huvudstaden Dhaka den 24 april, då fler än 1.100 människor dog när byggnaden kollapsade.

– Detta är ett välkommet avtal som kan förbättra situationen för textilarbetare i Bangladesh, och förhindra katastrofer som Rana Plaza i framtiden. Det speglar ett nytt klimat av åtagande, sa ILO:s Gilbert Fossoun Houngbo vid en presskonferens i Genève.

Större ansvar

Företagen som skrivit på avtalet förbinder sig att ta ett större ansvar, också finansiellt, för inspektioner och konstruktionsförbättringar vid fabriker i Bangladesh. Avtalet stipulerar också att företagen inte får samarbeta med textilfabriker med bristande säkerhet.

Merparten av de klädföretag som undertecknat avtalet är europeiska. Bland dem återfinns klädjättar som HM, Zara, Helly Hansen och Esprit m fl.

Walmart utanför

Däremot valde världens största detaljist, amerikanska Walmart, att inte skriva under. Walmart säger att man själva kommer att utföra inspektioner vid samtliga av de 279 fabriker med vilka man gör affärer.

ILO, som ska övervaka att avtalet hålls, säger till nyhetsbyrån UPI att man hoppas på att Walmart omvärderar sitt beslut, men att det inte är upp till ILO att kommentera Walmarts motiv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilindustrin i Bangladesh

Mer i ämnet