Boko Haram bildades 2002 av Mohammed Yusuf som byggde upp ett religiöst centrum med moské och islamistisk skola i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Målet var att införa vad gruppen kallar en islamisk stat i Nigeria.
Rörelsen tog till vapen 2009 och är nu en beväpnad jihadistisk organisation. Inom islam innebär jihad framförallt självrannsakan och striden mot frestelsen och det förbjudna (haram), med strävan efter att vara så rättfärdig som möjligt och följa religionen islam.
Gruppen motsätter sig vad man kallar västerländsk ”omoral”, särskilt inom sexualitetens område, och ser Nigerias omfattande korruption och kriminalitet som en effekt av västerländskt inflytande och av icke-islamsk utbildning.
Man kräver att muslimska sharialagar och islamiska skolor ska införas i hela Nigeria, och har som mål att störta landets sekulära regering.
Ny hårdför ledare
Över 700 människor miste livet i samband med att islamistgruppen attackerade myndighetsbyggnader i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria i juli 2009.
Boko Harams grundare och dåvarande ledare, Muhammed Yusuf, greps i samband med oroligheterna och sköts till döds av polis. Efter händelserna i Maiduguri 2009 förklarade Nigerias militär Boko Haram för besegrade. Men gruppen omorganiserade sig under sin nye ledare Abubakar Shekau, som är betydligt hårdförare än sin föregångare.
Den 14 april 2014 angreps en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria. 276 flickor fördes bort, men ett 50-tal lyckades undkomma. I videon hävdar Boko Haram att skolflickorna konverterat till islam och gifts bort.
I juni fördes ytterligare över 60 flickor och kvinnor bort från flera byar, de lyckades dock fly på egen hand.
1,5 miljoner på flykt
En global proteströrelse mot kidnappningarna #BringBackOurGirls har vuxit fram. Bland dem som uttalat sig finns Nelson Mandelas änka Graça Machel och den pakistanska skolflickan och fredspristagaren Malala Yousafzai.
Attackerna som tillskrivs Boko Haram avlöser varandra. Gruppen utför bombattentat riktade mot mot huvudsakligen kristna, politiker och regeringsstyrko, tusentals människor har drabbats när terrorgruppen bränt ner mängder av hus och raderat ut hela byar från kartan.
Totalt har 1,5 miljoner människor tvingats fly undan Boko Haram enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Förra året beräknas 3.000 människor ha dödats.