Barn blir måltavlor i krig

Uppdaterad
Publicerad

Barn används i allt större utsträckning som direkta måltavlor, eller till och med vapen, i krig. En sammanställning från FN:s barnfond Unicef om barn i krig under 2017 vittnar om att barn utsätts för allt grövre våld.

– Det är en ny form av krig. Våldet är direkt riktat mot barn som måltavlor; på sjukhus, i skolor och på lekplatser, säger Christina Heilborn, chefsjurist för Unicef i Sverige.

2017 blev ett mörkt år för barn i krigszoner över hela världen.

Barn är inte bara passiva offer som råkar drabbas av kriget. De används i allt större utsträckning som mänskliga sköldar och rekryteras som barnsoldater och självmordsbombare, helt i strid mot alla internationella konventioner.

– Det kommer allt fler rapporter som innehåller allt värre former av övergrepp. Vi ser exempel som i Syrien, där städer belägras och där barnen svälter, som en medveten del i krigsföringen. Eller våldtäkter, kidnappning och lemlästning av barn, som familjemedlemmar får bevittna, säger Christina Heilborn.

Tvingas vara sexslavar

Elisabeth Dahlin är generalsekreterare för Rädda Barnen i Sverige.

Hon berättar att de märker att barn är måltavlor i kriget på ett helt annat sätt i dag och att det påverkar Rädda Barnens arbete både här hemma och på plats.

– Det är en helt ny typ av konflikter där barn hamnar i fokus. Jag har själv sett skolor som har bombats bort, som är mål för stridande parter. Vi ser också väldigt unga flickor som tvingas vara sexslavar till stridande styrkor.

Pojken står i vad som tidigare var hans klassrum i en skola i Jemen. Barn blir allt oftare måltavlor i kriget där skolor blivit direkta mål för stridande parter. Foto: Giles Clark/Unicef

Behöver få bli barn igen

– Jag har mött barn som kommit ut ur Syrien som tappat talet. De barnen behöver mycket psykosocialt stöd för att återkomma till ett vanligt liv. Eller åttaåringar som har mördat och stridit. De behöver få bli barn igen. Det kräver lång tid, men det går.  

Det viktigaste för barn som utsatts för hemska upplevelser är att så fort som möjligt få en normal vardag igen.

– De behöver hjälp att bearbeta och få en trygg tillvaro med skola och rutiner och en ny familjekonstellation. Det är ett svårt arbete som kräver resurser och kompetens. Unicef och andra organisationer har den kunskapen. Det finns hjälp till barnen, men det tar tid, säger Christina Heilborn från Unicef.

Fakta: Ur Unicefs sammanställning om barn i krig 2017

  • I Afganistan dödades 700 barn under årets första nio månader.
  • I Kongo har 850.000 barn tvingats fly från sina hem. Minst 400 skolor och 200 vårdcentraler har attackerats under året.
  • I Nigeria och Kamerun har minst 135 barn tvingats att bli självmordsbombare.
  • I Irak och Syrien används barn som mänskliga sköldar.
  • Barn har i stor utsträckning blivit vittnen till det utbredda våldet mot rohingyer i Burma.
  •  I Sydsudan har över 19.000 barn rekryterats som barnsoldater.
  • I Somalia rekryterades 1.740 barn som barnsoldater under årets första tio månader.
  • I Ukrainas mest utsatta delar, som också är en av världens mest minerade platser, lever 200.00 barn under det ständiga hotet att dödas av minor.
  • Många barn lider också av allvarlig undernäring till följd av krig. Bara i Jemen är 1.8 miljoner barn undernärda till följd av kriget och situationen är allvarlig på många andra platser.
  • Barn utsätts också för annat krigsrelaterat våld där våldtäkter, tvångsäktenskap, kidnappning och slaveri blivit dagliga inslag i många av världens konflikter.

Länk till Unicefs sammaställning av barn i krig 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.