Om lagförslaget blir verklighet river det upp flera rättigheter för kvinnor i Irak. Förutom barnäktenskap skulle kvinnor förbjudas rätten till skilsmässa, vårdnad om barn och arv. Dessa rättigheter har funnits i det irakiska samhället sedan 1959.
Det är inte första gången konservativa religiösa krafter försöker riva upp lagstiftningen. Både år 2014 och 2017 stoppades förslaget av civilsamhället och andra partier. Men nu har de ultrakonservativa partierna ett starkt parlamentariskt läge då de styrande partierna är avhängiga deras stöd.
– De ultrakonservativa krafterna driver de här frågorna för att flytta fram sina positioner. De vet att regeringens överlevnad bygger på deras stöd, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet.
”Ett allvarligt övergrepp”
Lagförslaget framställs som religionsfrihet; att sunni- och shiamuslimer själva ska få välja vilken lagstiftning man vill följa: sunnitisk eller shiitisk.
– Men i praktiken är det här ett allvarligt övergrepp mot kvinnor och barns rättigheter, säger Fazlhashemi.
Det är inom den ultrakonservativa shiitiska tolkningen som barnäktenskap ska tillåtas.
– Det bygger på tidigare tolkningar som går tillbaka ungefär 1 000 år i tiden. I beduinska samhällen tillät man barnäktenskap och det är utifrån det som de här rättstolkarna byggt sina tolkningar, säger Mohammad Fazlhashemi.
Lagförslaget är politiskt och är inte representativt för hela den shiamuslimska religiösa traditionen, där det mött kritik, menar Fazlhashemi.
– Storayatollan Ali as-Sistani har motsatt sig barnäktenskap, säger professorn.
– Det är bara utifrån ett patriarkalt och misogynt perspektiv som man kan komma fram till en sådan uppfattning. Det finns inget annat som kan förklara det här.
Legalisering av barnäktenskap kan röstas igenom när som helst, skriver The Telegraph.
Bortgifta trettonåringen Zeinab
När förslaget lades fram år 2014 träffade SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid trettonåriga Zeinab i Irak. Hon kom från en fattig familj och giftes bort för motsvarande 12 000 kr då hon var tolv år gammal.
– Jag har inga drömmar, säger Zeinab till SVT:s korrespondent.
Tv-reportaget ledde till starka reaktioner i Sverige när det sändes i april 2014. Se reportaget i spelaren ovan.