Foto: TT

Här befrias barnen från slaveri

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1980-talet har fredspristagaren Kailash Satyarthi räddat över 82.000 barn ur slaveri. Nu mottar han Nobels fredspris.

I dunkla rum, utspridda över ett helt kvarter i södra New Delhi, tvingas barn att arbeta i en hemlig textilfabrik. SVT följde fredspristagaren Kailash Satyarthis organisation på en fritagningsaktion.

– Vårt team har identifierat ett 50-tal barn som jobbar med broderi i det här området. De jobbar 15-16 timmar om dagen, säger insatsledaren Rakesh Senger i bilen på väg till fabriken.

Yngsta endast fem år gammal

Några minuter senare har Rakesh Senger tillsammans med andra aktivister, polis och myndigheter stormat fabriken. Ett 30-tal barn kan fritas – de yngsta bara fem, sex år.

För fabriksägaren väntar troligen både böter och fängelse. För barnen kan detta vara en vändpunkt i livet, trots att de i stunden ser både rädda och förvirrade ut. Många av dem har kidnappats eller lurats bort från sina familjer med löften om skolgång, men sedan har de sålts som barnslavar.

– En del av barnen berättar att de sålts för 60 eller 100 dollar. Sen säger de att en ko i deras by brukar säljas för fem eller tio gånger mer. Men det är aldrig föräldrar som säljer sina barn frivilligt. De här barnen är kidnappade och de säljs billigare än djur, säger Kailash Satyarthi.

Engagemang skapar förändringar

60-årige Kailash Satyarthi delar i år Nobels fredspris tillsammans med Malala Yousafzai. Han grundade organisationen BBA, Bachpan Bacahao Andolan (Rädda Barndomen) 1980 och har sen dess fritagit över 82 000 barn. Han engagemang har bidragit till flera betydande lagändringar, såväl nationellt som internationellt. Han har också byggt upp rehabiliteringshem för de fritagna barnen där de kan få stöd och börja skolan.

– Jag jobbade på ett tegelbruk förut. Man fick damm i ögonen och ont i kroppen eftersom det var så jobbigt. Han som ägde fabriken slog oss. Här är det som att vara i himlen, säger 11-åriga Amit som bor på hemmet Bal Ashram i Rajastan tillsammans med 80 andra pojkar mellan 6 och 17 år.

”Barnarbete kommer försvinna”

Enligt ILO, internationella arbetsorganisationen, så fanns det 245 miljoner barnarbetare i världen år 2000. Idag finns det 168 miljoner. Och siffran kommer fortsätta sjunka, försäkrar Kailash Satyarthi:

– Vi har nya lagar, storföretagen och politiker har börjat ta sitt ansvar och det finns så många aktiva frivilligorganisationer. Med den bakgrunden kan jag med säkerhet säga att jag kommer se barnarbete försvinna under min livstid. Jag är säker på att Nobels fredspris kommer bidra till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.