Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett barn intensivvårdas i Gaza under hotet av förödande strömavbrott. Foto: Reuters

Barnläkare i Gaza varnar för sjukvårdskollaps: ”Slut på medicin”

Publicerad

Den totala blockaden av Gazaremsan har pågått i två veckor. Nu varnar sjukhus för en kommande katastrof om inte grundläggande medicin och elektricitet når sjukhusen.

– Vi har 55 bebisar här, vi förlorar alla dem som behöver el på mindre än fem minuter, säger en läkare i Gaza stad.

Den humanitära situationen på Gazas sjukhus är har eskalerat den senaste veckan. CNN rapporterar att hjälparbetare bland anant saknar smärtstillande till skadade civila, som drabbats hårt när Israel trappar upp sina flyganfall inför en stundande markinvasion.

– Det viktigaste är traumakit och operationskit. Vad gäller smärtbehandling så finns det inget. Just nu så opererar vi på människor utan morfin – bland annat barn, säger Leo Cans, som leder Läkare utan gränsers insats i Jerusalem, till CNN.

Krig mellan Israel och Hamas

EU kräver ”humanitär paus”

Kritiken har växt mot Israels totala blockad mot Gazaremsan, som upprättades som svar på terrorgruppen Hamas attack mot landet den 7 oktober. Förra veckan kallade FN blockaden för ”obeskrivligt grym” och under måndag vädjade EU:s utrikeschef Josep Borrel om en ”humanitär paus” för att släppa in förnödenheter till Gaza.

”EU har utökat sitt stöd, men köerna för att komma in i Gaza blir att fler och längre. De måste få komma in leverera sådant som verkligen behövs”, skriver han i ett uttalande.

Sjukhus särskilt utsatta

Al-shifa-sjukhuset är centralsjukhus i Gaza stad och är beläget på norra ändan av Gazaremsan, där flygbombningarna är varit som mest intensiva. Sjukhuset är hårt överbelagt och helt beroende av elektricietet och andra förnödenheter, som nu håller på att sina.

”Vi uppmanar alla att skicka nödvändig medicinsk utrustning för denna kritiska avdelning. Om inte, så står vi inför en enorm katastrof. Om elen förvinner här, där vi har 55 bebisar, då förlorar vi alla dem som behöver el på mindre än fem minuter, säger Nasser Bulbul, chef för barnintensivvård på Al-shifa-sjukhuset.

Ett annat hot som hänger över sjukhusen är faran med långvariga strömavbrott när bränslereserverna är slut.

Hör barnläkarens vädjan på hjälp i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet