Kina är världens folkrikaste land med ungefär 1,4 miljarder invånare. Ettbarnspolitiken introducerades 1979 med syftet att bromsa befolkningstillväxten. 2015 ersattes den av en tvåbarnspolitik. I dag ökar inte befolkningen i den takt Kina önskar och därför diskuteras åtgärder som skattelättnader för att barnafödandet ska öka.
Hur stor effekt ettbarnspolitiken har haft på befolkningsutveckling är omtvistat. Det finns fler faktorer som påverkar antalet barn som föds, som till exempel utbildningsnivå.
– När kvinnor har längre utbildning skaffar man inte lika många barn. Och Kina har haft just en sådan utveckling, att kvinnor utbildar sig i allt högre grad. Så det är omdiskuterat hur stor effekt politiken har haft, om minskningen i barnafödande inte hade kommit ändå, säger Björn Gustafsson, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.
Tvång och våld för att nå målen
I dokumentären Ettbarnslandet berättar barnmorskan Huaru Yuan om ettbarnspolitikens baksidor. Under 20 år reste hon runt i regionen och utförde uppskattningsvis 50 000 till 60 000 steriliseringar och aborter.
– Jag dödade foster på 7-8 månader. De kunde redan gråta. Mina händer darrade när jag gjorde det, men jag måste utföra landets politik, säger hon i dokumentären.
“Politiken var korrekt”.
Shuqin Jiang arbetade även hon med sterilisering och aborter. Hon har under åren mottagit flera nationella utmärkelser och hedersbetygelser för sitt arbete. I dokumentären Ettbarnslandet vittnar även hon om aborter och steriliseringar som skedde under tvång.
– När jag ser tillbaka anser jag att den nationella politiken var korrekt. Det var verkligen framsynt för annars hade landet gått under, säger Shuqin Jiang i dokumentären.
Se mer om Kina och ettbarnspolitikens effekter i den prisbelönta Dox-dokumentären Ettbarnslandet. – Programmet sänds på SVT1 torsdag den 23 januari kl. 22:00 och finns att se på SVT Play.