Efter den allt mer desperata situationen för båtflyktingarna som drivit runt ute på Andamanhavet kommer nu de första genombrotten. Indonesien och Malaysia har lovat att tillfälligt ge skydd åt omkring 7 000 flyktingarna till havs, enligt nyhetsbyrån AP.
– Det här är utmärkta nyheter. Vi har bett om livräddning och det är vad som ges nu, säger Leonard Doyle vid Internationella migrationsorganisationen (IOM), till TT.
Den malaysiske utrikesministern Anifah Aman tillkännagav beslutet efter ett möte med kollegor från Indonesien och Thailand. Förutsättningen för hjälpen är att det internationella samfundet inom ett år hjälper till med återflyttningen till hemländerna.
– De här länderna har problem, men tar emot enorma mängder flyktingar, många fler än vad Europa gör. Tänk bara på att det tog EU ett halvår att börja återinföra en del av räddningsinsatsen Mare Nostrum, säger Leonard Doyle.
De thailändska mötesdeltagarna lämnade samtalen tidigt, och de har inte gått med på att erbjuda samma hjälp som Malaysia och Indonesien.
”Hur kan vi inte hjälpa?”
Flyktingarna till havs kommer från Bangladesh och Burma, och en del av dem tillhör minoriteten rohingya. De har tidigare nekats att gå i land i Thailand, Malaysia och Indonesien. Myndigheter har då och då hjälpt dem med mat och vatten, och ibland även med att laga båtmotorer. Sedan har de skickats i väg ut på havet igen – vilket upprört stora delar av världen.
Över 400 flyktingar räddades nyligen av indonesiska fiskare till havs.
– De led av uttorkning, de är svaga och hungriga, berättade Khairul Nova, chef för räddningstjänsten i staden Langsa i Acehprovinsen, till nyhetsbyrån AFP.
Muchtar Ali, en av de första som hörde ropen på hjälp.
– Hur kan vi inte hjälpa nödlidande människor som dessa? Det skulle vara en stor synd, sade han till nyhetsbyrån AFP.
Muchtar Ali grät medan han åkte för att hämta fler fiskare som undsatte människorna ombord som var ”totalt utmattade” efter att upprepade gånger ha körts iväg.
Burma lovar hjälp
Den regionala flyktingkrisen skylls delvis på hur Burma behandlar rohingya, som flyr undan förtrycket i landet. Nu citerar statliga burmesiska medier ett uttalande från utrikesdepartementet där det står att regeringen ”delar oron” som uttryckts över situationen internationellt och att man är ”redo att ge humanitärt bistånd till alla som lidit på havet”.
– Man har ändrat sin policy, säger Leonard Doyle, som tror att folkopinionen spelar en stor roll i dessa fall.
– Om man vill bygga upp sin turismindustri behöver man ett bra rykte. Folk kan spela en stor roll. Politiker är känsliga för antimigrationslobbyn, men kanske ännu mer för befolkningens humanitära instinkter, säger han.
Många av flyktingarna från Burma och Bangladesh har lockats av smugglare. I stället för en säker passage till Malaysia hålls de ofta kvar i läger eller på trålare där de pressas på mer pengar.