Bebis var nära att drunkna – räddades av polis

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på Juan Francisco Valle i det spanska civilgardet som räddar ett spädbarn i vattnet utanför den spanska enklaven Ceuta sprids som en löpeld på sociala medier världen över.

41-årigen visste inte om den stelfrusna bebisen levde eller inte när han genomförde insatsen. Källor inom civilgardet bekräftar att spädbarnet är vid liv, men avslöjar inte var det befinner sig just nu, skriver tidningen El País.

Juan Francisco Valle har arbetat inom en specialenhet för sjöräddning inom Guardia Civil i tolv år.

Barnet vars bild nu sprids på nätet ska ha varit fastsurrad på sin mors rygg, då hon simmande försökte ta sig till den spanska exklaven från Marocko.

Ökade spänningar

Tusentals människor som illegalt har tagit sig över gränsen till spanska Ceuta har skickats tillbaka till Marocko.

Situationen vid gränsen har ökat de diplomatiska spänningarna mellan regeringarna i Madrid och Rabat.

De späs på av att en västsaharisk självständighetsledare vårdas i Spanien.

Den spanska exklaven utgör tillsammans med Melilla EU:s enda landgräns mot Afrika, vilket gör att människor regelbundet försöker korsa gränsen här i hopp om en bättre framtid i Europa.

Bara de senaste dagarna har 8 000 migranter tagit sig in i Ceuta. Över hälften har skickats tillbaka till Marocko av spanska myndigheter.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besökte Ceuta i tisdags och kallade ökningen av migranter för en ”allvarlig kris” för såväl Spanien som Europa. Spanien har också kallat upp Marockos ambassadör för att påminna om att gränskontrollen är ett ”gemensamt ansvar”.

”Högt pris”

Läget är spänt mellan Marocko och Spanien sedan det framkommit att självständighetsrörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus. Polisario kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko och regeringen i Rabat har surnat till över sjukhusvistelsen.

Vissa bedömare menar att Marocko har lättat på gränskontrollerna som ett sätt att sätta press på Spanien. Och Marockos minister med ansvar för mänskliga rättigheter menar att det inte är mer än rätt på grund av Madrids beslut att vårda Ghali.

Kort därefter kom beskedet att spansk domstol i början av juni kommer att kalla Brahim Ghali till ett förhör angående misstankar om krigsbrott.

Förhören är ett första steg mot en större rättsprocess mot Polisario-ledaren. Han är bland annat misstänkt för folkmord, terrorism och tortyr enligt förundersökningsdokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.