Vladislav Kuznetjik, en av de två män som tagit sig in på Sveriges ambassad för att söka asyl, misshandlades efter en demonstration i Vitebsk. Foto: Foto: Ales Piletsky, TUT.BYT

Belarusier kvar på Sveriges ambassad i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

De två personer som i fredags tog sin in på sin den svenska ambassaden i Minsk har erbjudits mat och sovplatser. De säger till SVT att de får stanna tills vidare och hoppas på nya besked under dagen.

I förra veckan flydde två belarusiska män in på det svenska ambassadområdet i Minsk för att söka politisk asyl. När männen inte blev insläppta genom dörrarna hoppade de över ett staket och sökte skydd på parkeringsplatsen.

SVT:s utsända i Minsk, Elin Jönsson, som talat med männen säger att de under helgen blivit väl behandlade och erbjudits mat och sovplatser. De uppger att deras fall ska diskuteras i dag men har inga detaljer.

– Ambassadören kom i går, i dag är det möjligt att något bestäms, säger Vladislav Kuznetjik till SVT.

UD har tidigare sagt att ambassaden inte kan fatta några beslut om asyl.

– Om man vill söka asyl får man söka det antingen hos gränspolisen när man reser in i Sverige eller på Migrationsverkets ansökningsenheter, sade Julia Eriksson Pogorzelska tidigare till SVT Nyheter.

Misshandlades vid demonstration

De två männen har tillbringat dagarna på Sveriges ambassad med att läsa, följa nyheterna och kommunicera med sin familj. De har också fått låna hantlar och en skivstång för att kunna träna. 

Personerna har tidigare berättat för SVT att de misshandlades och förföljdes av säkerhetsstyrkor i samband med en demonstration den 6 september i staden Vitebsk. Många av deltagarna i demonstrationen greps av polisen och de säger att de inte vågat återvända hem sedan dess. 

Till nyhetssajten tut.by berättar de att deras familjer blivit utfrågade av polis, men att alla anhöriga mår bra.

Enligt polisen i Belarus har 774 personer gripits, 500 av dem i Minsk, sedan demonstrationerna startade. Men antalet gripna tros vara många fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.