Foto: TT

Belgien söker två nya misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Belgisk polis söker två personer som ska ha rest tillsamman med Salah Abdesalm till Ungern i september och som tros ha kopplingar till terrordåden i Paris.

I fredags gick belgisk polis ut med en ny efterlysning efter två personer misstänkta för samröre med den ännu inte gripne, misstänkte terroristen Salah Abdeslam. Salah Abdeslam misstänks för direkt delaktighet i de blodiga terrordåden i Paris den 13 november.

Ska ha rest till Ungern

De två misstänkta eftersöks av såväl belgisk som fransk polis och befaras vara ”beväpnade och farliga”. Deras identiteter är okända, då de ska ha använt falska handlingar bland annat vid en inresa till Ungern från Belgien och när ett hus hyrdes i södra Belgien.

Terrordåden i Paris

Åklagarnas efterlysning följer på avslöjanden om att Abdeslam tros ha rest till Ungern för att rekrytera medhjälpare. Uppgifterna kommer från en ungersk regeringskälla. János Lázár, stabschef hos premiärminister Viktor Orbán, sade på en presskonferens att en av ”huvudorganisatörerna” till dåden i Paris varit i Budapest.

Abaaoud hade kopplingar till Storbritannien

Samtidigt kommer uppgifter om att Abdelhamid Abaaoud, den misstänkta hjärnan bakom attentaten i Paris, ska ha haft kopplingar till flera personer i Storbritannien, främst i området kring staden Birmingham. Minst en person kopplade till Parisdåden ska också ha rest till Storbritannien en kort tid före den 13 november. Hur mannen lyckades ta sig in i Storbritannien, trots att myndigheter i landet ser det som ”mycket troligt” att terrorister planerar att utföra dåd på brittisk mark, är inte känt.

Abaaoud dödades tillsammans med minst två andra personer i en polisräd i Saint-Denis norr om Paris den 18 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet