Den slutsatsen dras av en fransk parlamentarisk kommission som undersöker omständigheterna kring dåden där 129 personer dödades.
Belgiska myndigheter kände till att Abdeslam hade radikaliserats men hade inte fört in uppgiften i det europeiska informationsystem som är kopplat till Schengensambarbetet om fri rörlighet och gränskontroll, rapporterar bland andra Francetvinfo.
Kunde fly
Klockan nio på morgonen dagen efter attentaten greps Abdeslam av fransk polis i staden Cambrai i norra Frankrike nära gränsen till Belgien.
Med hjälp av vänner från Bryssel hade han kunnat fly från Paris. Deras bil stoppades och Abdeslam fick visa sina identitetshandlingar men sällskapet fick efter en halvtimme fortsätta färden eftersom inget då tydde på att de varit inblandade i attackerna i Paris.
Att Abdeslam överhuvudtaget fanns i det europeiska informationsystemet berodde på att belgiska myndigheter hade fört in uppgifter om honom på grund av brott som inte kopplades till terrorism.
Inte släpphänt
Enligt den socialistiske parlamentsledamoten Sébastien Pietrasanta, som är rapportör till kommissionen, var den franska polisen inte släpphänt vid kontrollen av Abdeslam när man gripit honom. Kontrollen var snarare extra noggrann eftersom Abdselam inte släpptes förrän efter en halvtimme, menar han.
– Men varför fanns det ingen notering om att Salah Abdeslam anslutit sig till jihadismen när belgiska säkerhetstjänsten faktiskt kände till det? frågar sig Sébastien Pietrasanta.
Greps efter fyra månader
Först några timmar efter att han släppts av fransk polis meddelade belgiska myndigheter sina franska kollegor att Salah Abdeslam var känd som jihadist.
Då fick fransk polis order om att gripa honom men vid det laget var det alltså för sent.
Fyra månader efter Paris-attentaten, den 18 mars, greps Salah Abdeslam i Belgien. Han befinner sig nu i ett fängelse utanför Paris.
SALAH ABDESLAM
Salah Abdeslam, född 1989, hyrde två av de bilar som användes under terrordåden i Paris den 13 november. Bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av bilarna, som andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt ifrån mot restaurangbesökare.
Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café på Rue Voltaire och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.
I stället fick Salah hjälp av vänner från Bryssel att fly från Paris. Deras bil stoppades av polis på vägen, men tilläts fortsätta eftersom inget ansågs tyda på att de varit inblandade i attacken.