EU-kommissionen ska ännu inte ha tagit något beslut kring Johnson & Johnsons vaccin, Janssen-vaccinet, som är av samma typ som Astra Zenecas, men diskussioner pågår, enligt Richard Bergström. Något definitivt besked kring Janssen-vaccinets biverkningar har ännu inte kommit.
Enligt Richard Bergström så är vaccinmodellen inte användbar för att på lång sikt hantera mutationer. Nästa år har unionen och Sverige därför planerat att gå vidare med andra teknologier som används av bland annat Pfizer och Moderna.
– Optionen som vi har haft om att kunna utöka leveranserna med 100 miljoner doser kommer inte förrän nästa år. Då är det inte intressant att få mer av det här vaccinet. Det hade varit annorlunda om Astra Zeneca levererat enligt sin tidtabell, då hade vi säkert varit intresserade, men de doserna kommer helt enkelt för sent, säger Richard Bergström.
– Man använder ju förkylningsvirus som man har tömt på innehåll och stoppat in dna från covid-19-viruset i. Om man ger vaccinet flera gånger så kan man få immunitet mot själva vaccinet. Det har man alltid vetat, att det är en begränsning med den plattformen.
Kan bli rättsligt efterspel
Enligt Richard Bergström så finns det inte fog att alltför hårt kritisera Astra Zeneca för de tekniska problem i Belgien som orsakade förseningarna. Däremot var deras löften om att kunna leverera från flera länder klandervärda, enligt honom.
– I vårt kontrakt står det att vi ska få leveranser även från Storbritannien och USA om det behövs. Men det får vi inte, därför att företaget inte får leverera från de länderna. Det hade vi gärna velat veta om, det kom som en total överraskning.
– Det har gått ett brev från EU-kommissionen till Astra Zeneca där man radar upp en antal punkter där man menar att företaget brutit mot kontraktet. I första hand försöker man lösa sådana tvister mellan parterna, det är först efter det som det kan gå till domstol. Det kommer säkert att få ett efterspel det här.