”Visions in motion” kallas det flygande konstverk som konstnären Patrick Shearn har skapat vid stadsporten Brandenburger Tor i Berlin. Verket består av 100 000 färgglada tygremsor med tankar kring Berlinmurens fall. Foto: AP/ Markus Schreiber

Berlinfirande med gatufest och flygande konst

Uppdaterad
Publicerad

I Berlin firas nu trettioårsdagen av murens fall med fester, utställningar och pampiga ceremonier. Ett gigantiskt svävande konstverk är en av de stora attraktionerna.

I Berlin har man under hela veckan på olika sätt firat att det gått trettio år sedan den fredliga revolutionen fick murarna att rämna. I Tyskland kunde ett delat folk återförenas ett knappt år efter Berlinmurens fall.

I konstverket ”Visions in motion” finns skrivna meddelanden om tankar och förhoppningar i samband med firandet av Berlinmurens fall. Foto: AP/Markus Schreiber

Den fria tanken hedras med ett 150 meter långt svävande konstverk av färgglada tygremsor. 30 000 människor har under ett halvår bidragit med sina tankar och förhoppningar i installationen av den amerikanske konstnären Patrick Shearn. ”Din vision i himlen över Berlin” är mottot för den fluffiga mattan av drömmar och reflektioner. Installationen ska visa att de som gemensamt höjer sina röster kan övervinna diktaturer och göra det omöjliga möjligt.

Konstverket Skynet består av 100 000 skrivna meddelanden med tankar kring Berlinmurens fall för trettio år sedan. Foto: AP/Markus Schreiber

Alla kan digitalt bidra med sina tankar via projektets hemsida. I en upplyst jätteglob projiceras budskapen.

På en upplyst glob ska människors tankar och budskap projiceras i projektet ”Din vision över himlen i Berlin”. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Den fredliga revolutionen har varit föremål för konferenser, utställningar och tv-program den senaste tiden. På sju symboliska platser i den tyska huvudstaden visas rörliga bilder utomhus från händelserna 1989 som ledde fram till Tysklands och Europas enande.

På sju platser i Berlin visas rörliga bilder från de händelser som utspelades där för trettio år sedan. Vid Alexanderplatz föregicks murens fall av massdemonstrationer. Foto: Reuters/ Fabrizio Bensch

Virtuella miljöer som minerade gränsanläggningar och vakttorn tar besökarna med på en tidsresa till atmosfären i den delade stadens kalla krig. Guidade cykelturer längs murens sträckning och besök i nyöppnade flykttunnlar erbjuds också.

Byn Mödlareuth delades mitt itu av gränsen mellan Väst- och Östtyskland. Även här firas minnet av händelserna 1989, med en upplyst linje längs den dåvarande gränsen. Foto: AP/Jens Meyer

Finalen blir ett pampigt musikprogram vid stadsporten och segermonumentet Brandenburger Tor. Klassisk musik med Staatskapelle Berlin varvas med punk och rock från DDR-tidens mest populära band.

SVT sänder en helkväll om Berlinmuren den nionde november med en konsert, dokumentärer och en direktsändning från firandet vid Brandenburger Tor.

SVT:s sändningar om Berlinmuren den 9 november i SVT2

18:05                  Berlinmuren 30 år

Den 9 november 2019 markerar 30-årsdagen av Berlinmurens fall.

SVT uppmärksammar händelsen med en helkväll som blandar musik, nyheter och dokumentärer för att minnas den historiska kvällen 1989.

18:06                  Musik medan muren föll

Det legendariska evenemanget med Berlinfilharmonikerna den veckan muren föll. Det var Daniel Barenboim som tog initiativet till konserten, dit endast de som just sluppit ut ur DDR var inbjudna. Men för dem var det gratis. Och det blev en gripande upplevelse som det talas om än idag. På programmet stod Beethovens första pianokonsert och sjunde symfoni.

19:00                  Berlinmuren: Natten då järnridån föll

På morgonen den 13 augusti 1961 vaknar Berlinborna till en mur av taggtråd som delar deras stad i öst och väst. Placerad i Östberlin är Reutersjournalisten Adam Kellet. Han är den som rapporterar nyheten till västvärlden.

Dokumentär om hur det gick till när Berlinmuren byggdes för att stoppa massflykten från DDR.

19:50                  Kärlek över gränsen

En obeveklig gräns delar 60-talets Europa. Hans Christian kommer från väst och Isolde från öst. Hur ska hon komma ut ur DDR så att de kan leva ett liv tillsammans? Hans Christian kommer på en idé.

En film om kärlek och flykt i järnridåns skugga av Jonas Fohlin, Jan-Hugo Norman och Kjell Tunegård.

20:00                  Berlin – 30 år efter murens fall

SVT Nyheter är på plats i Berlin och rapporterar från staden mot vilken världens blickar riktades den 9 november 1989. Ingrid Thörnqvist, dåvarande Östeuropakorrespondent, var en av de internationella tv-journalister som var där när världshistoria skrevs och Berlinmuren monterades ner bit för bit. Minnena av murens fall uppmärksammas stort i en hel vecka i Berlin med tal, musik och konst.

Programledare Ann-Britt Ryd Petterson med gäster i nyhetsstudion bjuder på direktrapporter från Berlin och tillbakablickar på händelserna 1989 och vad de betydde för utecklingen i Europa och världen.

21:00                  Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie i Berlin, det kalla krigets fryspunkt där historien tagit många vändningar. Där var ett nytt krig en gång nära och där föll Berlinmuren. SVT-medarbetaren Ingrid Thörnqvist och SVT-fotografen Jiri Sirc berättar om människor och händelser vid världens mest berömda vägspärr.

21:25                  Flyktförsöken

Höga murar, taggtråd, spikmattor och kulsprutor var det som mötte den som försökte fly från Östberlin till stadens västra sida. Livet stod på spel för den som vågade. Flera försök lyckades på grund av uppfinningsrikedom och list. Men allt för många miste livet. Det här är berättelsen om muren och viljan att ta sig över den.

22:20                  Väster om friheten

Efter Gells gripande blir han placerad tillsammans med demonstranterna, något som får ödesdigra konsekvenser. Licht lyckas fly och hämtar Faye för att hjälpa henne i säkerhet. Han sätter sig själv i säkerhet i Sverige och får där en oangenäm överraskning.

I rollerna: Wotan Wilke Möhring, Michelle Meadows, Matthew Marsh, Philipp Karner, Richard Dillane, Cara Horgan m.fl. Del 6 av 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.