Foto: Scanpix

Berlusconi svagare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Det är få som vill säga att epoken Berlusconi är slut, men han har aldrig varit så försvagad som nu.

En av Silvio Berlusconis stora svagheter nu består i att han plötsligt står utanför parlamentet. Det betyder att han förlorar den parlamentariska immuniteten, ett skydd som hittills har räddat honom från att fängslas.

Han måste nu också avtjäna ett ettårigt straff, antingen i form av husarrest eller genom samhällsarbete. Under två år får han inte heller inneha offentliga ämbeten.

Silvio Berlusconi

Nytt läge

Berlusconi hotas av åtal i ytterligare några fall, och inte heller där får han nu hjälp av sin ställning som parlamentsledamot.

Det är ett helt nytt läge för honom.

Men han är inte bara försvagad juridiskt utan även politiskt.

Ett tecken på hans svaghet är att många från hans egen partigrupp i senaten har vänt sig bort från honom. Mannen som sågs som hans kronprins, vice premiärministern Angelino Alfano, har startat en ny partigrupp i senaten. Den består av ett trettiotal senatorer.

Detta är också ett nytt läge för Berlusconi.

Ingen vågmästarroll

Det betyder att han inte längre har den vågmästarroll i senaten som han tidigare hade. Den sittande regeringen kan nu få igenom sina förslag med hjälp av Berlusconis avhoppade senatorer och strunta i Berlusconi.

Berlusconis parti har efter valen i februari i år ingått i en regering ledd av vänstermannen Enrico Letta. Samarbetet över blockgränserna var ett sätt att försöka lösa Italiens ekonomiska problem.

I deputeradekammaren har vänstern ensam majoritet, men i senaten måste den söka stöd för att få igenom sina förslag. Eftersom satirikern Beppe Grillos missnöjesparti Fem stjärnor inte vill samarbeta med ett etablerat parti har vänstern måst vända sig till Berlusconi.

Första stora misslyckandet

Men i oktober i år ville Berlusconi stjälpa regeringen vid en förtroendeomröstning i senaten.

Det skedde sedan Italiens högsta domstol hade förklarat att han var skyldig till skattebrott och dömde honom till fängelse. Berlusconi ville hämnas genom att stjälpa den vänsterledda regeringen.

Det blev Berlusconis första stora misslyckande. En rad senatorer hoppade av och har sedan dess bildat en ny partigrupp, Nuovo centrodesta, Den nya center-högern. Den finns nu i både senaten och parlamentets andra organ, deputeradekammaren.

Berlusconi har under tiden döpt om sitt parti till det namn han använde när han startade sin politiska karriär 1993-94 – till Forza Italia, Heja Italien. Men en del av hans trognaste har inte gått med i det nygamla partiet.

Ett exempel på att Berlusconi försvagats kom på tisdagskvällen när regeringen Letta vann en förtroendeomröstning om budgeten. Det visade sig att Forza Italias nej-röster inte kunde stoppa förslaget: Det godkändes med stor marginal genom hans avhoppade partivänners röster.

”Bara början”

Berlusconi har på ett otydligt sätt hotat med att han ska hämnas att han uteslutits ur senaten. Han menar att den demonstration mot beslutet som anordnades på onsdagen ”bara är början”. Vad den är början på är inte utsagt.

Men många bedömare menar att detta kan vara början till en riktigt aggressiv och ful partipolitik från Berlusconis sida. Många tycks till och med frukta rena våldsamheter. Onsdagskvällens protest i Rom kan ses som starten på nästa valrörelse.

Det är obestridligt att Berlusconi har miljontals anhängare kvar i Italien som liksom han bedömer det som hänt som ett slags statskupp av vänstern.

Han har sagt att de avhoppade inte har någon politisk framtid. De kommer att ses som förrädare och röstas bort vid nästa val. Hittills har de klarat sig därför att de haft Berlusconis stora ekonomiska resurser bakom sig. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Silvio Berlusconi

Mer i ämnet