• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Bildens vänstra del visar en stor, täckt struktur i en kyrka, troligen under renovering, med människor som står i närheten. Den högra delen visar en person som arbetar med detaljerad restaurering av en guldig dekor, iförd hjälm och med fokus på sin uppgift. ALT-text: ”Renovering av en kyrka med en stor täckt struktur och en person som restaurerar gulddekorationer.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter tio månaders restaurering kommer baldakinen i Peterskyrkan åter att visas för allmänheten den 27 oktober. Foto: Reuters

Berninis mästerverk återställt till sin forna glans

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio månaders omsorgsfull restaurering kommer baldakinen i Peterskyrkan åter att avtäckas för allmänheten den 27 oktober. Det omfattande arbetet har kostat 700 000 euro och ligger på den plats där aposteln Petrus sägs vara begravd.

Den magnifika baldakinen i brons och trä som tronar över huvudaltaret i Peterskyrkan har sedan februari genomgått en omfattande renovering. Arbetet har kostat 700 000 euro och har gett baldakinen nytt liv.

– En explosion av färger, en explosion av perfektion, säger Enzo Fortunato, kommunikationschef.

Baldakinen, skapad av den berömda barockskulptören Gian Lorenzo Bernini på 1600-talet, markerar platsen där aposteln Petrus sägs vara begravd. Den mörklagda bronsstrukturen är rikt dekorerad med förgyllda detaljer och kröns av ett förgyllt kors på en sfär.

Miljontals pilgrimer väntas

Restaureringen kommer att avtäckas officiellt under en mässa som leds av påven Franciskus den 27 oktober. Kardinal Mauro Gambetti, ärkepräst i basilikan, meddelar att även restaureringsarbeten på ett relikskrin av Bernini och ett nytt skyddande glasskrin för Michelangelos Pieta slutförs inom kort.

Vatikanen vill att allt ska vara klart inför det heliga året 2025, då miljontals pilgrimer väntas besöka Rom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.