Bert Sundström om ryska reaktionerna efter reträtten

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i hamnstaden Cherson firar fortfarande de ukrainska truppernas intåg. I Ryssland är tongångarna kring reträtten andra, även om åsikterna och känslorna i befolkningen går isär.

– Men de flesta ryssar verkar tycka att det var logiskt, om än beklagligt, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Makthavarna i Kreml ser fortfarande Cherson, den enda regionala huvudstad i Ukraina som Ryssland har haft kontroll över sedan invasionen, som ryskt.

Enligt SVT:s Rysslandskorrespondent har det förekommit några mindre protester mot tillbakadragandet till andra sidan floden Dnepr, men långt ifrån alla verkar vara engagerade i frågan. I statlig rysk tv hörs överslätande kommentarer om att det var nödvändigt för att rädda liv. Bland befolkningen varierar åsikterna.

Kriget i Ukraina

– Sen är det så att många också tror på propagandan från Kreml, som säger att det här kriget handlar om att Ryssland måste besegra nazister och fascister i Ukraina, säger Bert Sundström.

Ilska i Moskva

Under lördagen hölls också en demonstration i Moskva av upprörda röster, som krävde att kärnvapenbärande kryssningsmissiler skickas mot USA och Washington, rapporterar Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

– Allt för att hämnas Cherson och det som nu är huvudfienden USA, som anses använda Ukraina för att krossa Ryssland, berättar Maria Persson Löfgren.

I täten gick Yevgeny Fyodorov, ledamot av ryska duman.

Samtidigt har det skett otaliga gripanden i runtom Ryssland sedan invasionen inleddes den 24 februari. Över 19 000 ryssar har hittills gripits i samband med protester mot krig och mobilisering, enligt den oberoende sajten OVD-Info.

I videon ovan svarar Bert Sundström på tre frågor om reträtten utifrån ett ryskt perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet