– Rätten kan inte annat än fastslå att beslutet att uppmana Hennes majestät att hemförlova parlamentet var olagligt, säger rättens ordförande Brenda Hale i London.
Dessförinnan fastslog domarna också att domstolen har rätt att avgöra fallet. Samtliga elva domare var eniga i beslutet, enligt Brenda Hale.
– Effekterna för demokratin var förödande, säger rättens ordförande.
Högsta domstolens dom ska respekteras, kommenterar Boris Johnson domstolens besked, rapporterar brittiska BBC.
– Jag tycker inte att det är rätt, men vi kommer att gå vidare och självklart kommer parlamentet att komma tillbaka, säger Johnson på tisdagseftermiddagen och tillägger:
– Det viktigaste är att vi fortsätter och genomför Brexit den 31 oktober.
Oklar tid framöver
Talmannen i det brittiska underhuset, John Bercow, säger att arbetet i parlamentet kommer att återupptas i morgon onsdag.
John Bercow välkomnar domstolens utslag i ett uttalande.
”Underhuset måste nu sammanträda så snabbt som möjligt. För att uppfylla det kommer jag nu att skyndsamt rådfråga partiledarna”, säger Bercow i uttalandet.
Kräver Johnssons avgång
Enligt The Guardian säger Labourledaren Jeremy Corbyn att han omedelbart kommer att kräva att parlamentet samlas igen. Jeremy Corbyn anser också att Boris Johnson bör avgå.
– Han bör, för att använda historiska ord, överväga sin position, säger Corbyn på Labours partikonferens i Brighton.
Skotska nationalistpartiet SNP är också snabba med att kräva Johnsons avgång.
– Han borde ta modet till sig och göra det enda rätta och avgå, säger Joanna Cherry, parlamentsledamot för Skotska nationalistpartiet, SNP, utanför rättssalen i London.
Ville stänga underhuset
I slutet av augusti valde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att ge order om att den 9 september stänga ner underhuset fram till den 14 oktober.
Landets opposition kritiserade beskedet högt och ansåg att tidsramen var alldeles för lång, med bara drygt en månad kvar till den 31 oktober då den senaste tidsfristen för att lämna EU löper ut.