Det var inte en hemlighet vem Moskva ville se i Vita huset efter det amerikanska presidentvalet 2016. Redan 2015 kallade Putin Trump för en ”intelligent man” som var ”den absoluta toppkandidaten”. Vid det laget hade Trump öst beröm över Vladimir Putin i flera år och svarade nu att det var ”en ära” att få komplimanger från ”en så respekterad man”.
Den sortens ordväxling hör inte till vanligheterna mellan en rysk president och en amerikansk presidentkandidat, men så har också Trumps inställning till Putin ofta varit mjukare än USA:s officiella hållning.
Han har bland annat vägrat att kritisera annekteringen av Krim, och sagt att Ryssland borde välkomnas tillbaka till G8-gruppen. Trump har även litat på Putins ord när Putin sagt att Ryssland inte har försökt manipulera det amerikanska presidentvalet – något som tagits emot med mer skepsis i andra länder.
”Kanske lättast att hantera”
Även om relationerna de två männen emellan frostat till ett par gånger sedan Trump blev president, har han aldrig slutat förespråka goda relationer med Ryssland, som kastades ut i kylan av stora delar av världen efter annekteringen av Krimhalvön 2014.
Inför sin Europaturné, som innefattade möten med Natoledare och Storbritanniens Theresa May, sa Trump att Putin kanske blir den lättaste att ha att göra med.
Putins kommentarer om Trump har varit något mer återhållsamma, men under sitt årliga tal 2016 gav han den nyblivne presidenten beröm för att ha varit ”känslig nog att känna in humöret i samhället” och lyckats vinna det amerikanska valet trots att ingen trodde på det.
Putins fjärde amerikanska president
Tre amerikanska presidenter har hunnit komma och gå under Vladimir Putins arton år vid makten, Trump är den fjärde amerikanske ledaren som Putin behöver förhandla med.
Inför mötet på måndag finns det en oro för att Putins nästan två decennier långa erfarenhet av att leda Ryssland kommer ge honom en klar fördel i mötet med Trump, som själv kom till makten för ett och ett halvt år sedan.