Xi Jinping anländer i USA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinas president Xi Jinping möter USA:s president Joe Biden, SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin på plats i Peking om vad mötet betyder. Foto: FREDERIC J. BROWN

Biden och Xi möts i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden möts i San Francisco på onsdagen. En av de viktiga frågorna är kommunikationen, då det bland annat varit knäpptyst mellan ländernas försvarsmakter under det senaste året.

– Det har lett till en del incidenter där det har varit väldigt nära att amerikanska och kinesiska försvarsmakten har drabbat samman, berättar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Redan på tisdagen kom uppgifter om en överenskommelse mellan länderna om att Kina ska slå ned på tillverkare av fentanyl och stoppa exporten av den till USA.

I gengäld vill Kina att de sanktioner mot Kinas motsvarighet till NFC, ett kriminaltekniskt laboratorium, lyfts.

– De fick sanktioner mot sig för att de samarbetade med ett amerikanskt företag och forskare på universitetet Yale och kartlade den muslimska befolkningen i Xinjiang, säger Tilde Lewin, SVT:s Asienkorrespondent.

Kina viktig handelspartner för Putin

Situationen i Mellanöstern är en viktig fråga för USA att ta upp på mötet.

När det gäller kriget i Ukraina har Kina blivit en allt viktigare handelspartner för Rysslands president Vladimir Putin.

– Det kommer definitivt att tas upp, men USA har faktiskt inte tryckt så mycket på vilka sätt Kina och Ryssland har kontakter, säger Fouad Youcefi.

Däremot har USA sett med oro på hur relationen mellan Nordkorea och Ryssland har utvecklat sig.

– Där vet jag att USA kommer att tala med Kina om att försöka få Nordkorea att inte blanda sig i det här särskilt mycket.

Politiska pandor återkallade

Relationen mellan USA och Kina har varit knackig de senaste åren, och Xi:s resa till Kalifornien är hans första USA-resa sedan 2017.

Förra veckan skickade djurparken i Washington tillbaka sina pandor till Kina.

– Det här är väldigt symboliskt. Pandadiplomati är ett begrepp som man använder, säger Tilde Lewin.

Kina har länge använt pandor som ett politiskt verktyg för att visa god tro. Under ett av de första amerikanska presidentbesöken i Kina följde presidentens fru Nancy Reagan med. Hon vurmade för pandorna, och fick då även pandor till Washingtons zoo.

Nu har Kina alltså kallat tillbaka pandorna.

– Det är definitivt ett tecken på sämre diplomatiska relationer, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.