Joe Biden menar att Volodymyr Zelenskyj före kriget inte ville veta av varningar från USA om att Ryssland förberedde en invasion av Ukraina. Foto: AP/EPA

Biden: Zelenskyj ville inte veta av några varningar

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden säger att Ukrainas Volodymyr Zelenskyj inte ville veta av några varningar från USA om att Ryssland förberedde en invasion.

– Jag vet att många trodde att jag kanske överdrev. Men jag visste att vi hade underlag för att påstå han (Rysslands president Vladimir Putin) skulle gå in, över gränsen, säger Biden.

Zelenskyjs ledarskap under kriget har hyllats, men samtidigt har han fått kritik för att inte ha varit tillräckligt förberedd. Under veckorna före krigets början den 24 februari ilsknade Zelenskyj till då företrädare från Bidens regering upprepade gånger varnade för att en rysk invasion var högst trolig. Vid den tiden uppges Zelenskyj ha oroats över hur ljudet av krigstrummor påverkad landets bräckliga ekonomi.

– Inget sådant här har hänt sedan andra världskriget. Jag vet att många trodde att jag kanske överdrev. Men jag visste att vi hade underlag för att påstå han (Rysslands president Vladimir Putin) skulle gå in, över gränsen, säger Biden. 

– Det var ingen tvekan om saken. Och Zelenskyj ville inte höra något av det, säger Biden också.

USA hade underrättelseuppgifter

I början av 2022 var tonläget högt och USA varnade flera gånger omvärlden för en rysk invasion av Ukraina. USA pekade ut bland annat ut den 16 februari som ett möjligt startdatum för en rysk offensiv mot östra Ukraina, med hänvisning till egna underrättelseuppgifter

USA och en rad experter uppgav också flera gånger att Ryssland planerade att utföra angrepp under falsk flagg, alltså att iscensätta något som går att skylla på någon annan, i syfte att rättfärdiga en egen attack.

Ville undvika panik i Ukraina

Zelenskyj sade i början av februari, bara veckor innan den ryska invasionen, att han var medveten om att det fanns en risk för krig men att han ville undvika panik. Han sade också att han ville att USA skulle backa upp sina uttalanden om en nära förestående attack med bevis.

– Om ni eller någon annan har någon ytterligare information om att det är en hundraprocentig risk för en invasion, ge oss det då, sade han i ett uttalande.

Men trots att Ukrainas regering manade till lugn och bitvis tonade ner det ryska hotet var landets befolkning i mitten av februari förberett för krig, rapporterade SVT:s korrespondent Bert Sundström från Kiev den 12 februari. Samma dag uppmanade svenska utrikesdepartementet alla svenskar som befann sig i Ukraina att lämna landet, på grund av det osäkra läget.

– Alla jag har talat med säger att man måste vara förberedda. Folk vet att det kan hända farliga saker, sade Bert Sundström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.