Andrew Tate har kallats för “kungen av toxisk maskulinitet” och häktades i slutet av 2022 i sitt hem i Rumänien misstänkt för våldtäkt och människohandel. Under 2022 var han ett av de mest googlade namnen. Under samma år stängde de stora sociala medier-plattformarna av Tate, men under månaden efter att hans konton stängdes ner tjänade han ändå 11 miljoner dollar, enligt dokumentären ”Manskulten Andrew Tate”, gjord av reportern Matt Shea för VICE News.
Medlemmar får betalt för att rekrytera fler
Tate driver webcam-verksamhet och vad han själv kallar för onlineutbildningar. Under sommaren 2022 hette utbildningen ”Hustlers university”, men den har senare bytt namn till ”The real world”. ”Hustlers university” spreds med hjälp av 100 000-tals medlemmar som i ett pyramidspelsliknande upplägg själva tjänade pengar på att få fler att betala anmälningsavgiften. De så kallade eleverna får enligt dokumentären 48 procent av anmälningsavgiften när någon använder just deras länk för att gå med.
Innehåll sprids via andras konton
Genom detta fick Andrew Tate spridning av sitt innehåll via en myriad av engagerade konton, helt oberoende av om hans egna konton var nedstängda eller inte. Enligt uppgifter i dokumentären har Andrew Tate också ett antal förmögna och inflytelserika män i sin närmaste krets som alla tjänar pengar på hans framgång.
Utmanas i slagsmål
The war room är en sammanslutning av män som var och en har betalat en deltagaravgift på ungefär 50 000 kronor till Andrew Tate. Deltagarna träffas regelbundet på olika platser världen över för att bland annat få sin manlighet testad.
I “Manskulten Andrew Tate” utmanas alla deltagare – även dokumentärreportern – att ställa upp i ett livesänt slagsmål mot en professionell slagskämpe. Efter detta fick en av deltagarna hämtas av ambulans.
Se hur dokumentärreportern själv deltar i The war rooms slagsmål i klippet ovan.
Dokumentären Manskulten Andrew Tate ser du på SVT Play.