Utrikesminister Carl Bildt (M) i möte med sin iranske kollega Mohammed Javad Zarif i dag. Foto: TT

Bildt stödjer fredlig iransk kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt gav i dag sitt stöd för ett fredligt atomenergiprogram i Iran. Beskedet kom i samband med ett möte med landets utrikesminister Mohammed Javad Zarif.

Zarif försöker tillsammans med landets president Hassan Rouhani bryta den internationella isoleringen av Iran. Stötestenen är Irans kontroversiella atomenergiprogram. Iran hävdar att atomenergin ska användas för att producera elektricitet. Omvärldens skepsis är dock stor, eftersom det misstänks att atomenergiprogrammet används som täckmantel för att utveckla kärnvapen.

Den internationella isolering och de handelssanktioner som riktas mot landet har kraftigt påverkat Irans ekonomiska utveckling, eftersom man är begränsad att sälja olja.

Carl Bildt, som nu besöker landet säger gav i dag sitt stöd för en fredlig utveckling av kärnenergiprogrammet.

– Vi respekterar Irans rätt att utveckla kärnkraften i fredligt syfte, precis som Sverige. Men det är upp till Iran att säkerställa att detta sker med omvärldens förtroende, sade Bildt under presskonferens som sändes i Iransk statstelevision.

Bildt är bara en i raden av höga europeiska företrädare inom politik och näringsliv som besökt Iran sedan tövädret under president Hassan Rouhani började i höstas. För ett år sen hade Bildt besök varit unikt. 

I dag fick han samsas om uppmärksamheten med en fransk näringslivsdelegation inom fordonsindustrin. Fordonstillverkning är en av hörnstenarna i den iranska industrin och den franska fordonsjätten PSA (Peugeot Citroën) har betydande intressen i landet.

Har ifrågasatts

Bildt själv har inte sagt sig ha inte ha några svenska näringslivsmotiv med resan, men det är just så som flera medier i Iran ser på hans besök – de är också självklart förtjusta över vad som kallas för Bildts turistbesök i den historiska staden Isfahan.

Förhoppningen i Iran är just mer handel, mer turism och på sikt utländska investeringar i den haltande ekonomin.

Det svenska ministerbesöket är det första i landet sedan 2002, då dåvarande utrikesministern Anna Lindh reste dit.

Bildts besök har kritiserats av bland andra exiliranska grupper i Sverige. I en artikel på SVT Debatt försvarade Bildt besöket med att situationen i landet enligt honom inte gynnas av att besöket uteblir.

Kritiken som riktats mot Bild har bland annat handlat om bristen på mänskliga rättigheter i landet och han har också uppmanats att ta upp frågan i sina möten med landets ledning. Vid presskonferensen i dag sade Zarif att mänskliga rättigheter diskuterades, men att man ännu inte har samma syn i frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.