• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bildt vill se trappa med sanktioner mot Belarus efter gripandet

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt (M) vill  se gradvis upptrappade sanktioner mot Belaus efter gripandet av regimkritikern Roman Protasevitj.

– Gör klart för den desperata diktatorn där borta i Minsk att vi har en trappstege med obehagliga åtgärder i beredskap för honom, säger han i Aktuellt.

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja efterlyser skarpare EU-sanktioner mot regimen i Belarus.

Men den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) menar att EU agerade kraftfullt mot landet efter gripandet av regimkritikern Roman Protasevitj i söndags.

Protasevitj greps efter att Belarus tvingat ner ett passagerarplan på väg till Litauen. EU har krävt att han omedelbart släpps fri och förbjudit flyg över landets luftrum.

– Tyvärr ligger det inte i EU:s makt att avsätta diktatorer i någon del av världen, men vi kan sätta press på dem, säger Bildt.

”Har mer i bakfickan”

Han tror att sanktioner mot president Aleksandr Lukasjenko och andra makthavare skapar en osäkerhet i systemet som gör det svårare för ledaren att sitta kvar.

Enligt Bildt är den bästa strategin att inte skjuta ut alla sanktioner på en och samma gång utan i stället gradvis trappa upp.

– Du vidtar vissa åtgärder och så säger du ja, men vi har faktiskt mer i bakfickan och sedan har vi ännu mer i bakfickan, säger han och fortsätter:

– Gör klart för den desperata diktatorn där borta i Minsk att vi har en trappstege med obehagliga åtgärder i beredskap för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.