Gripen Bloomberg-journalist i Kina släppt – men spårlöst försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Haze Fan frihetsberövades i Kina 2020. Nu har hon släppts mot borgen, rapporterar Bloomberg, som hon har jobbat för sedan 2017. Men trots frigivandet har redaktionen inte kunnat få kontakt med henne.

– Det hon går igenom är en form av tortyr, säger människorättsaktivisten Laura Harth.

Haze Fan är kinesisk medborgare och har jobbat för den internationella nyhetsbyrån Bloomberg sedan 2017. Tidigare har hon arbetat för bland annat Reuters, CNBC och Al Jazeera i Peking. I december 2020 greps hon i sin lägenhet av civilklädd polis, officiellt misstänkt för brott mot lagen om nationell säkerhet. 

Nu uppger Kinas ambassad i Washington att Haze Fan ska ha släppts mot borgen i januari i år, enligt Bloomberg. Men det är först nu, sex månader senare, som hennes arbetsgivare Bloomberg har blivit informerade.

Nyhetsbyrån skriver att man trots frigivandet inte har lyckats få kontakt med Haze Fan. 

– Hon är en mycket uppskattad del av vår byrå i Peking och vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att hjälpa henne och hennes familj, säger nyhetsbyråns chefredaktör John Micklethwait i ett uttalande.

”De vill gömma personen”

Den europeiska människorättsorganisationen Safeguard Defenders tror att Haze Fan befinner sig i någon typ av husarrest och att ”frigivandet” är ett sätt för Kina att avleda kritik.

– Att Bloomberg inte har haft kontakt med henne på sex månader gör det tydligt att hon antingen är under direkt kontroll eller indirekt av rädsla, säger Laura Harth, kampanjledare till SVT Nyheter.

– Till dess att hon släpps fri, vilket inte är troligt inom en förestående framtid, kommer det att vara svårt att veta vad som händer. Och det är vad kinesiska myndigheter vill åstadkomma, de vill gömma personen från offentligheten.

Kina fängslar flest journalister

Enligt Bloomberg väntas det fortsatt hållas rättegång mot Haze Fan, som riskerar livstids fängelse. Den kinesiska regimen har tidigare riktat anklagelser om brott mot lagen om nationell säkerhet mot en rad journalister.

Kina återfinns i år på plats 175 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. I en rapport från 2021 konstaterar organisationen att Kina är det land i världen som fängslar flest journalister. Enligt de senaste uppgifterna sitter 127 journalister fängslade.

Det viktigaste för att hjälpa Haze Fan och andra i samma situation är att fortsätta prata om henne, menar Laura Harth från Safeguard Defenders.

– Det ger henne inte frihet, men någon typ av skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.