Boende i närbelägna byar som har tagits över av Boko Haram har flytt in till staden Maiduguri för att komma undan terroristgruppen. Foto: TT

Boko Haram har belägrat miljonstaden Maiduguri

Uppdaterad
Publicerad

Maiduguri i nordöstra Nigeria har belägrats av Boko Haram. Natten till söndag attackerade hundratals medlemmar ur den islamistiska terroristgruppen staden från två håll, samtidigt anfölls andra städer i närheten.

Boko Haram kontrollerar nu städer längs med fyra av fem möjliga vägar in i miljonstaden Maiduguri, men terrorgruppen har inte lyckats ta sig förbi militären och medborgargardet, som gick till motattack.

I söndags föll närbelägna Monguno, hem till en militärbas. Vad som har hänt med de nära 1.500 soldater som fanns där är fortfarande okänt. Boende i byar nära Maiduguri har flytt in till staden för att komma undan terroristgruppen.

Boko Haram

”Armén är splittrad”

Maiduguri är Boko Harams födelsestad, det var här gruppen grundades 2002. Boko Haram tros vilja göra Maiduguri till huvudstad i det kalifat de har som mål att bilda. Det finns farhågor om att söndagens attack bara var ett första försök att ta över staden som har över en miljon invånare.

Huruvida Boko Haram lyckas beror helt på arméns vilja och förmåga att stoppa gruppen, menar Mats Utas, konfliktexpert på Nordiska Afrikainstitutet och Uppsala universitet.

– Nigerias armé har varit splittrad inför hotet och verkar i vissa lägen handlingsförlamad. Delar av den är inte ett dugg intresserade av att göra något för att de vill få bort presidenten Goodluck Jonathan.

Internationella samarbeten utvecklas trögt

Flera länder, bland annat USA, har erbjudit Nigeria militär hjälp, men det finns misstankar om att armén har infiltrerats av Boko Haram vilket gör att internationella militära samarbeten utvecklas trögt.

Gruppen har nu börjat arbeta som en vanlig militär enhet som är intresserad av att ta över allt större territorium, menar Mats Utas.

– De är väldigt välbeväpnade och disciplinerade. De har tunga, relativt nya vapen. En del av dem kommer troligtvis från armén.

Val i februari

I mitten av februari går Nigeria till val. Enligt nigerianska experter har människor i oppositionens närhet nära kontakt med Boko Haram.

– Oppositionen är intresserad av att kunna peka ut regeringen som så svag som möjligt inför valet. Om Boko Haram lyckas ta sig in i Maiduguri innan valet är det en enorm styrkedemonstration. De skulle visa att de var en faktor att räkna med, säger Mats Utas.

Nigerias regering har haft informella överläggningar med Boko Haram, men bara med delar av terrorgruppen. Gruppen är splittrad och enligt Mats Utas har alla delar inte nödvändigtvis jättenära kontakt med varandra, vilket har försvårat överläggningarna.

– Det är uppenbart att regeringen har försökt slå ut Boko Haram och misslyckats. De visar sig försvagade genom att inte kunna få dem att vänta till valet är över.

Skulle den nigerianska oppositionen vinna i februari finns det en öppning för förhandlingar med terroristgruppen.

– Finns den typen av kontakt mellan oppositionen och Boko Haram har de troligtvis en idé om vad som ska hända. En del av ledarna kan bli armébefäl. Det kan hända att de får en bättre möjlighet att förhandla.

Boko Harams framfart har hittills kostat fler än 13.000 människor livet. 1,5 miljoner beräknas ha drivits på flykt från sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet