• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tjasiv Jars borgmästare sitter vid ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I vissa områden av staden är det ett rent helvete, säger Tjasiv Jars borgmästare Serhii Chaus. Foto: Emil Larsson/SVT

Borgmästaren om Tjasiv Jar: ”Ett rent helvete”

Publicerad

Stora delar av Tjasiv Jar på ukrainska östfronten ligger i ruiner efter mer än ett år av nästan konstant rysk beskjutning. Våldsamma strider pågår i dess utkanter, men än håller stadens försvarare stånd.

– Det här är vår stad, våra hus och våra liv, säger stadens borgmästare Serhii Chaus till SVT Nyheter.

Det tog ryssarna mer än ett år att pressa sig den dryga milen västerut från Bachmut till Tjasiv Jar. Staden bedöms nu stå högt på Rysslands lista över viktiga orter att erövra.

Ukrainas militär uppgav i veckan att ett flertal ryska stormningsförsök slagits tillbaka vid staden. De beskriver de ryska attackerna som målmedvetna och ständigt förekommande.

Kriget i Ukraina

Tjasiv Jar, som ligger på en höjd, har beskrivits som strategiskt viktigt och som ett centralt ukrainskt fäste i Donetskregionen. Om staden skulle falla i ryssarnas händer skulle den kunna fungera som språngbräda för fortsatta attacker mot de större städerna Kostiantynivka, Kramatorsk och Slovjansk.

SVT:s team i Ukraina har träffat borgmästaren Serhii Chaus. Hör hans beskrivning av läget i klippet ovan.

Stider vid Tjasiv Jar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjasiv Jar har pekats ut som ett av flera huvudmål för Ryssland under en större sommaroffensiv. Foto: Telegram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet