SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson om misstroendet mot Boris Johnson. Foto: Alastair Grant/AP och SVT

Fråga-svar: SVT:s utrikesreporter om misstroendet mot Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Det egna partiet avgör nu ödet för en hårt pressad Boris Johnson, som riskerar att tvingas avgå. SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson svarar på tre frågor om kvällens misstroendeomröstning.

Varför sker omröstningen just nu? 

– Redan i februari trodde många att det skulle bli en misstroendeomröstning, men sedan kom kriget i Ukraina och då hamnade det här inte särskilt högt upp på agendan. Men efter Sue Grays rapport tog missnöjet fart på nytt. Ledamöterna som kommer att rösta emot Johnson anser att han inte längre kan vinna några val, opinionssiffror visar att stödet för premiärminister Boris Johnson har sjunkit.

Vad krävs för att Boris Johnson ska fällas?  

– Om 180 Tory-ledamöter röstar emot honom så ryker han och då blir det ett nytt partiledarval som han inte tillåts ställa upp i. Om han däremot vinner så sitter han säkert ett helt år, på grund av hur regelverket ser ut. Nästa gång Storbritannien går till val är 2025.

– En misstroendeomröstning är sällan något bra för en politiker och Johnsons ställning i partiet är redan försvagad. Om han skulle vinna omröstningen i kväll kan han själv välja att utlysa nyval för att befästa sin egen position. Det ser ut som att Boris Johnson har en ganska god chans att vinna enligt de brittiska kommentatorer som har räknat på Johnsons stöd. Man tror att han har säkrat stöd från 150-160 ledamöter och i så fall behövs det inte så många till för att vinna.

Beskedet om omröstningen kom plötsligt, vad betyder den snabba processen för resultatet? 

– Att det går så här snabbt tror många är en fördel för Boris Johnson. Det har varit långhelg i Storbritannien med firande av drottningens 70 år på tronen. Ledamöterna har varit hemma och har väldig lite tid på sig att förbereda den här omröstningen och samordna sig. 

– Samtidigt vet vi att motståndet mot Boris Johnson är ganska brett inom partiet och består av politiker från olika falanger. Motståndet har vuxit fram under lång tid och det här anses inte ha varit en särskilt samordnad aktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.