• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: AP/TT

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson avgår

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson avgår, rapporterar Reuters. Han är den tredje som avgår sedan premiärminister Theresa May i fredags lyckades nå en överenskommelse om en strategi för utträde ur EU. En ny utrikesminister väntas presenteras redan under måndagskvällen.

Beskedet om Johnsons avgång kommer bara timmar efter att den före detta brexitministern David Davis lämnat sin post. Även Steve Baker, högt uppsatt vid Davis brexitdepartement, har sagt upp sig. I ett uttalande från Mays stab tackas Johnson för sitt arbete, enligt Reuters.

May tycktes under ett möte i fredags ha övertygat de flesta att stödja hennes plan om att arbeta för ”ett fritt handelsområde för varor” med EU och att behålla ett nära handelssamarbete. Men under fredagskvällen skrev Davis ett brev till May där han beskrev förslaget som ogenomförbart, enligt TT.

”Fullständigt kaos”

Även andra konservativa parlamentsledamöter har kritiserat Mays förslag, då de anser att det inte är ett tillräckligt avslut med EU.

– Det här är ett fullständigt kaos, säger Tom Watson, vice partiledare för Labour, enligt BBC.

Han fortsätter:

– Premiärministern lyckas inte genomföra Brexit och har ingen trovärdighet kvar.

Samtidigt hyllas Boris Johnsons avgång av tidigare UKIP-ledaren Nigel Farage.

”Bravo Boris Johnson. Kan vi nu bli av med den förfärliga Theresa May och få Brexit tillbaka i rätt spår”, skriver han på Twitter.

Riskerar regeringskris

Sent på måndagen träffade premiärministern parlamentsledamöter från det egna Torypartiet. Mycket pekade på att det då skulle hållas en partiintern omröstning om förtroendet för May, enligt TT. May lämnade mötet utan att ge några kommentarer till journalisterna. Men någon förtroendeomröstning genomfördes aldrig – samtidigt som flera interna röster höjdes om att en sådan inte skulle accepteras.

Samtidigt fortsätter avgångskraven. John McDonnell, Labourpartiets finanspolitiska talesperson, har twittrat krav på Mays avgång. Även Gerard Batten, ledare för det EU-fientliga populistpartiet Ukip, har krävt att premiärministern lämnar sin post, enligt the Guardian.

– Mycket kommer att hända under de kommande dagarna. Jag skulle bli förvånad om May inte blir utmanad i sitt ledarskap, säger Matt Cole.

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars 2019. Theresa May förespråkar en mjukare brexit där Storbritannien kan bli kvar som en del av EU:s inre marknad. Samtliga som avgått förespråkar ett tydligare avslut med EU. Boris Johnson har ännu inte uttalat sig om varför han avgår. Enligt AP väntas han utmana Theresa May om posten som premiärminister.

Bakgrund: Förhandlingarna om brexitplanen

Det som delar gruppen brexitförespråkare är frågan om en så kallad mjuk eller en hård brexit. Theresa May företräder den mjuka linjen, som bland annat öppnar för att Storbritannien blir kvar som en del av EU:s inre marknad samt att landets gräns mot EU-landet Irland blir av en mjukare sort, likt den mellan till exempel Sverige och Norge.

Förespråkarna för en hård brexit har framförallt letts av den nu avhoppade brexitministern David Davis samt Torypolitikerna Boris Johnson och Liam Fox, döpta till ”the three brexiteers” av medier. De anser att Theresa Mays förslag till en mjukare skilsmässa inte är ett riktigt avslut med EU och att Storbritannien ger bort för mycket makt till unionen.

Turerna har varit många i förhandlingarna sedan Storbritannien röstade för utträdet ur EU för drygt två år sedan. I juni stötte premiärminister Theresa Mays brexitplan på nya motgångar, när underhuset hotade att rösta igenom ett tillägg till landets brexitlag, som skulle ge parlamentet större inflytande över de olika stegen i utträdet än vad May ville. Tillägget hade då redan tagits av överhuset. Underhuset förkastade till slut förslaget och regeringen kunde gå vidare med sin plan.

Mötet i fredags på premiärministerns lantresidens Chequers nordväst om London ansågs vara en framgång i processen att nå konsensus mellan de båda brexitlägren. Tills David Davis avgång. Avhoppet ses som ett hårt slag mot May och visar på de oenigheter som finns inom Torypartiet. Davis åsiktsfränder hyllar det dock: ”Fantastiska nyheter. Bra gjort David Davis för att du är principfast och modig nog att avgå”, skrev brexitförespråkaren och parlamentsledamoten Andrea Jenkyns på Twitter.

May beklagade Davis avgång, men sade att hon inte håller med om hans beskrivning av brexitpolitiken. Enligt henne behövde regeringen ändra politiken för att komma vidare till detaljerade förhandlingar om landets framtida relation med EU.

På måndagen meddelade utrikesminister Boris Johnson att även han avgår.

Brexit inleddes formellt genom den brittiska regeringens begäran om utträde ur EU den 29 mars 2017 och planeras ta två år.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.